Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καλημέρα!


Επίσημο weigh-in σήμερα , ελληνιστί ζύγισμα της "φοράδας".. και η ζυγαριά απεφάνθη "I'm happy to inform you ma'am that you lost 2,5 kilos in 15 days!". Ναιιιιιιιιι!!!! Να'ναι καλά η καημενούλα!Αναστενάζει κάθε που πάω να ζυγιστώ!Αντε να ξαλαφρώσει κι αυτή λιγάκι!

Ακόμα κι αν για χ λόγους κάνω πισωγύρισμα, ακόμα κι αν σταματήσω για χ λόγους την διατροφή μου , η αλήθεια είναι οτι το πρόγραμμα των weight watchers  δουλεύει! έφαγα μέχρι και μια ολόκληρη πλάκα σοκολάτα προχτές (κανονική όχι με στέβια), και φυσικά ό,τι μαγειρεύω εδώ...σουτζουκάκια, γλυκά, πίτσα ... είναι διατροφή που σε βοηθάει να αποφασίζεις μόνος σου τί θα φας ανάλογα με τα γούστα σου , την όρεξη σου!
Συνεχίζω και προσπαθώ να μένω στους 22 πόντους αν και συνήθως κυμαίνομαι ανάμεσα στους 25-30..και φυσικά φρούτα και λαχανικά τα υπολογίζω 0 πόντους..βέβαια με μέτρο!
Αυτά από το μέτωπο!
Καλή σας μέρα με υγεία και απόλαυση!

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ινδοκάρυδα


Καλημέρα! Σας λέω τα γλυκά δεν λείπουν από την διατροφή μου.Είναι όμως σχεδόν πάντα με στέβια για να αποφεύγω κάπως τις κακοτοπιές!
Εμπνεύστηκα λοιπόν σήμερα από τα ινδοκάρυδα της tante kiki και ελπίζω να μου επιτρέπει να τα παραλλάξω ελαφρώς. Η συνταγή είναι απολύτως επιτυχημένη ακόμα και με τις παραλλαγές που τους έκανα (στέβια,ασπράδια αντί για ολόκληρα αυγά,αλεύρι ολικής).
Tante kiki σ'ευχαριστώ πολύ για την έμπνευση μια και τρελαίνομαι για την καρύδα!


ΥΛΙΚΑ για 15 κομμάτια (παχουλούτσικα)ή 25 μικρούλια.
3 φλ. τσ. ινδοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι ολικής
5 κουτ.γλυκού στέβια
2 βανίλιες
2 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη
3 ασπράδια


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το ινδοκάρυδο με το αλεύρι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε την μαρέγκα στο μείγμα ινδοκάρυδου - αλευριού και ανακατεύουμε καλά.Κατόπιν προσθέτουμε και την μαργαρίνη.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου.
Βάζουμε σε κορνέ με χοντρό στόμιο (ή πλάθουμε με υγρά χέρια) και σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες.
Τοποθετούμε στη λαμαρίνα με μικρή απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν Ψήνουμε για 15-18 λεπτά ανάλογα με το φούρνο ή μέχρι να πάρουν ένα πανέμορφο χρυσόξανθο χρώμα.
Αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς χωρίς να "ιδρώσουν" από την κάτω πλευρά.
Φυλάσσουμε σε βάζο ή μπολ καλά κλειστό γιατί με τον αέρα ξεραίνονται.

Πόντοι 4 για όλα τα κομμάτια...οπότε διαιρείτε ανάλογα με τα κομμάτια που θα βγάλετε και ....απολαμβάνετε! Είναι τέλεια!

Υ.Γ.Αν προσθέσετε και το κερασάκι θα πρέπει να το αθροίσετε στο σύνολο.Εγώ έβαλα μόνο σε λίγα τα περισσότερα τα έκανα σκέτα.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Kι όμως...σπανακόπιτα!


Xτες ήθελα να μυρίσει η κουζίνα μου μαμαδίστικο «φαγητό». Να θυμηθώ λίγο τα παιδικά μου χρόνια μέσα στην κουζίνα της μητέρας μου…(ακόμα εκεί μ’αρέσει βέβαια να χώνομαι αλλά τέλος πάντων). Και σκέφτηκα….

Tί άλλο?? Σπανακόπιτα!!!Μα είμαι σε δίαιτα….ή τουλάχιστον να το πούμε προσεκτική διατροφή…(γιατί δίαιτα ποτέ μου δεν κατάφερα να κάνω).
Αποφάσισα λοιπόν να τη φέρω στα δικά μου μέτρα…δεν μπορεί, είπα, θα υπάρχει τρόπος..και υπήρχε!


1,5κιλό σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 πράσα
½ ματσάκι άνηθος
2 ματσάκια μυρώνια ή αλλιώς καυκαλήθρες

4 φύλλα (αγοραστά ή ακόμα καλύτερα σπιτικά)

4κουταλιές λάδι για το σωτάρισμα

12 κουταλιές λάδι για την πίττα (6 μέσα στα χόρτα και 6 για το άλλειμμα των φύλλων)

Τεμαχίζουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς λάδι να ζεματιστεί. Κατόπιν το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με το λάδι (4κ)(εννοείται ψιλοκομμένα).
Ενώνουμε το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια και τα πράσσα και προσθέτουμε επίσης ψιλοκομμένα τα μυρώνια και τον άνηθο. Προσθέτουμε και τις 6 κουταλιές λάδι.
Σ’ένα ταψί σχετικά μεγάλο απλώνουμε λαδόχαρτο.
Ανοίγουμε τα φύλλα τα λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι (αφήνουμε και λίγο για το τέλος) και μοιράζουμε την γέμιση.Φτιάχνουμε 4 ρολλά από 7 κομμάτια το καθένα. Αλείβουμε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι και χαράσσουμε τα κομμάτια.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180’) για 45 λεπτά περίπου.

Κάθε ρολό είναι λίγο λιγότερο από 7 πόντους, ενώ κάθε κομμάτι είναι γύρω στον 1 πόντο.

Καλή μας όρεξη!!

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κρέμα σαν του γαλακτομπούρεκου!!

Οπως ισως εχετε διαπιστωσει έχω αρχίσει και μεταμορφώνω κάποιες κλασσικές συνταγές σε διαιτητικές ..."συμμορφώνοντας" τις με αλεύρι ολικής και στέβια γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να γευτώ αληθινές γεύσεις, χάνοντας ταυτοχρόνως και κιλά...
Φυσικά συνεχίζω και ακολουθώ το πρόγραμμα των weight watchers προσαρμοσμένο στα δικά μου δεδομένα και αισίως μπορώ να σας πω οτι έχω χάσει μέσα σε 10 περίπου μέρες σχεδόν 2 κιλά..

Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω στερηθεί τίποτα . Μην σας πω οτι κάποιες μέρες ξέφυγα και λιγάκι...

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πώς μετέτρεψα λίγο την γνωστή κρέμα γαλακτομπούρεκου και την "έραψα" λιγάκι στα δικά μου τα μέτρα...δοκιμάστε την κι ας μην κάνετε δίαιτα...μπορεί να σας αρέσει!
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε φρέσκα ολόγλυκα πορτοκάλια.Προσοχή να είναι πολύ γλυκά αλλιώς θα χαθεί όλο το άρωμα και η γεύση!




2κουταλιές σούπας αλεύρι βρώμης (μπορείτε να αλέσετε νιφάδες βρώμης στο μούλτι αν δεν βρίσκετε αλεύρι)

1,5 φλυτζάνι τσαγιού γάλα 2%

Χυμός από ένα πορτοκάλι 

1 κουταλάκι στέβια 


Βάζετε στο κατσαρολάκι το γάλα σε μέτρια φωτιά κ προσθέτετε την βρώμη.
 Ανακατεύετε συνέχεια να μην κολλήσει εως ότου πήξει. 
Αφού πήξει καλά κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε τον χυμό ανακατεύοντας πολύ καλά καθώς και την στέβια. 
Βγαίνει ένα μπωλάκι υπέροχη μυρωδάτη κρέμα που μοιάζει με αυτήν του γαλακτομπούρεκου, με ελάχιστες όμως θερμίδες!! Καλή σας όρεξη!


Σύνολο πόντων 3

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ζέας ἀλεύρι

Επισύναψη νέας ανάρτησης από το ίδιο σαιτ που αναθεωρεί την θεωρία περί αλευριού ζέας
http://filonoi.gr/2013/10/18/f-h-eisbolh-ton-metallagmenon-apo-thn-kerkoporta-zeia/





Δεν θυμάμαι να έχω αναφέρει καθόλου το αλεύρι ζέας.

Δεν ξέρω και αν το γνωρίζει ο πολύς κόσμος.
Κι εγώ πρόσφατα το έμαθα και ακόμα πιο πρόσφατα το αγόρασα για να το χρησιμοποιήσω στο ψωμί μου.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκίνησα να φτιάχνω ψωμί δεν  έχω δοκιμάσει αγοραστό. Αν τύχει και δεν έχω προλάβει να φτιάξω προτιμώ να μην φάω καθόλου. Δεν συγκρίνεται η γεύση και η πληρότητα που νιώθεις από το δικό σου ψωμί, με διαλεχτό αλεύρι καλής ποιότητας (όχι από το σούπερ - μάρκετ αλλά από έλληνες παραγωγούς).

Για την ζέα λοιπόν σας παραθέτω το άρθρο που αναρτήθηκε στo site:
http://filonoi.gr/zeas-aleyri/  έτσι για να δούμε και κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα άλευρα.
Παρεπιμπτόντως η ζέα ή ζειά έχει ένα μεγάλο αρνητικό στην αγορά στην Ελλάδα.... είναι πανάκριβη! Ανέρχεται περίπου στα 4 έως 6 ευρώ το κιλό που κάνει απαγορευτικό το να αγοράσει κάποιος κοινός θνητός μεγάλες ποσότητες σε τέτοιες εποχές κρίσης που ζούμε.

Ζέας ἀλεύρι – ψωμὶ Ζειαῖ.

Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on printMore Sharing SerΠρο ολίγου καιρού,ανεβάσαμε εδώ στο  «Φιλονόη καὶ  φίλοι» θέμα, με το  «απαγορευμένο» σιτηρό των Ελλήνων, την Ζέα, της οποίας το ψωμί-φάρμακο, έθρεψε και μεγάλωσε χιλιάδες γενιές Ελλήνων κι όχι μΙπποφαές και Ζέα ήταν προϊόντα που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μαζί του στην εκστρατεία του στην Περσία…τυχαίο;;
Είχαμε πει λοιπόν στο προηγούμενο κείμενο, ό,τι μετά από έρευνα  που είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ζευγάρι γιατρών  το 1923, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η βάση της υγιεινής διατροφής των Ελλήνων, ήταν το ψωμί Ζέας!!Οι αναλύσεις που ακολούθησαν και τα πολυ σπουδαία συμπεράσματα της έρευνας αυτής μπορείτε να τα δείτε ή να τα ξαναθυμηθείτε εδώ:
 

Ζειά, ἡ ἀπαγορευμένη διὰ νόμου!


Ετσι και χωρίς ποτέ κανείς να μάθει (επισήμως) τον λόγο, ο Βενιζέλος το 1928, πιθανόν ακολουθώντας «άνωθεν εντολές» , μέσα σε μόνο 4 χρόνια, απαγόρευσε ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ την καλλιέργεια του σιτηρού, με του οποίου το ψωμί  ταϊζε ο Μέγας Αλέξανδρος τους στρατιώτες του για να μην αρρωσταίνουν και το αντικατέστησε με το σιτάρι,του οποίου το ψωμί, οι αρχαίοι Ελληνες, τάιζαν τα σκυλιά τους! 
  • Αυτό το θέμα με συγκλόνισε όταν το διάβασα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο,βρήκα τον άνθρωπο που ξαναέφερε μαζί με τους κ.κ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΕΟΓΛΟΥ [ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ] ΚΑΙ ΠΡΑΠΑΒΕΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ [ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ] ύστερα από τόσες δεκαετίες απαγορεύσεως στην Ελλάδα, τον σπόρο της Ζέας από την Κένυα (αν θυμάμαι καλά) και όχι μόνο αυτό, αλλά το καλλιεργεί ο ίδιος  και μετά από δικές του ενέργειες, ήδη φούρνοι στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν να φτιάχνουν και πάλι ψωμί Ζέας!!
 
  • Είναι ο κ.Χρήστος Κοσμίδης, βοτανοθεραπευτής -βοτανολόγος(ΙΩΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑτου οποίου το δικό του άρθρο για την Ζέα, ήταν και η αιτία που ανέβασα πάλι το θέμα αυτό.

Στο τέλος του κειμένου, θα παραθέσω τις σελίδες στο facebook του κ.Κοσμίδη, με τις προσπάθειές του για  την εξοικείωση μας και την επιστροφή του ανθρώπου ξανά στην μάνα Φύση, στα δικά της φάρμακα και θεραπείες!
  • ΥΓ.1.Καθιστώ σαφές,προς αποφυγήν παρεξηγήσεων,ότι :
 ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  , δεν αποτελεί με τονΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τρόπο, διάφημιση το παρόν κείμενο.
Επειδή τα φάρμακα της φύσης και το θέμα που αναλύουμε ξανά,είναι κάτι που με απασχολεί τελευταία πολύ και επειδή  με χαρά είδα,ότι  κείμενο για την Ζέα, παραμένει από την αρχή της δημοσίευσής του έως τώρα,από τα πλέον δημοφιλή του ιστολογίου,(άρα απασχολούν και ενδιαφέρουν κι άλλους ) αποφάσισα την γνωριμία μου με τον κ.Κοσμίδη να την συστήσω και στο κοινό της Φιλονόης,μέσω του κειμένου του και των προσπαθειών του.
ΥΓ.2. Διαδώστε όσο μπορείτε κείμενα όπως το παρόν,αλλά και ότι άλλο βρείτε σχετικά με την Ζέα και την ανάγκη επιστροφής στην διατροφή μας.
Είναι κάτι που πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους Ελληνες.
  • Ευχή κι ελπίδα να αρχίσουμε επιτέλους, να μαθαίνουμε την αλήθεια που τόσο επιμελώς ”κάποιοι” μας έκρυψαν!!

    Μαρία Τριανταφύλλου
 

Ζέας αλεύρι – ψωμί Ζειαί

του Χρήστου Κοσμίδη, “Ιωνική θεραπευτική με βότανα ”

  • Πλούσιο, σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία, Μαγνήσιο [40%], Χολίνη, βοηθά τους διαβητικούς και αλκοολικούς, κα. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά.

Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη. Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα.
Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
  • -Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

  • -Αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση, μαζί με γιαούρτι, πυκνώνει την οστική μάζα, ενισχύει τα οστά και το σμάλτο των δοντιών.


  • -Χαλαρώνει τα συνεσταλμένα αγγεία, για να ρέει το αίμα ελεύθερα.

  • -Βοηθά στην στηθάγχη, από σπασμούς της στεφανιαίας αρτηρίας.


  • -Βοηθά στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε κράμπες, σε μυοχαλάρωση σε αϋπνίες.

  • -Βοηθά και ρυθμίζει την διέλευση νατρίου και καλίου δια των κυτταρικών μεμβρανών.

  • -Μειώνει την κακή χοληστερόλη [LDL] και αυξάνει την καλή [HDL].

  • -Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την σύνθεση πρωτεϊνών, ενεργοποιώντας μεγάλο αριθμό ενζύμων.

  • -Αυξάνει την μνήμη, την φαντασία, την δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, με το αμινοξύ [πρωτεϊνη] χολίνη.

  • -Μαζί με το ασβέστιο [μυοδιεγερτικό], ρυθμίζει την δραστηριότητα των μυών.
  • Η έλλειψη Μαγνησίου διευκολύνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων για σχηματισμό θρόμβων και απόφραξη αρτηριών.
Σε αρχαιολογικές έρευνες προϊστορικών οικισμών, στον Ελλαδικό χώρο και στην Μικρά Ασία ευρέθησαν σπόροι Ζέας που χρονολογούνται πέραν των 12.000 ετών, επίσης ευρέθησαν ίχνη ζέας, στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Περσικό κόλπο, καθώς και στην Βόρειο Αφρική, και ονομάζεται Emmer ή aja.Η πόλη των Αθηνών ονομαζόταν και ζείδωρος, γιατί στο έδαφος της καλλιεργείτο εκτός από την εληά και το δημητριακό ζειά. Το ζειά με το ζήτα δηλώνει την ζωή με το έψιλον γιώτα την μακρά πορεία και με το άλφα που είναι το πρώτο στοιχείο το άριστον την παρουσία του Αιθέρα (το στοιχείο που βρίσκεται παντού και δομεί τα πάντα είναι ο Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία. 
  • Χαρακτηριστική απόδειξη ότι η μαρίνα του Πειραιά αποκαλείται μέχρι και σήμερα Ζέα!
Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα
« πυροί τε ζειαί τʼ ήδ΄ ευρυφανές κρί λευκόν .»
Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα.Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Και μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις απεικονίσεις της θεάς Δήμητρας δεν εμφανίζεται σιτάρι, αλλά Ζειά.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επίσης εκτιμούσαν ιδιαίτερα “τις χάρες” του δημητριακού, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από Ζέα.

O Θεόφραστος τον 4ο αι. π.Χ, διακρίνει την ζειά σαφώς από την όλυρα (ασπρόσιτος) χαρακτηριζοντάς ως το πλέον αποδοτικότερο από όλα τα είδη των δημητριακών.
Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται από τη χρησιμοποίηση του σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. 
Ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός). 
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος σίτιζε τα στρατεύματα του με ψωμί Ζέας, για να μην αρρωσταίνουν οι άνδρες του, το ίδιο έκαναν, και οι Ρωμαίοι.
  • Το 1922 οι Κοσμοκράτορες – σιωνιστές που έχουν στόχο ζωής, εδώ και χιλιετίες τον αφανισμό των Ελλήνων, έστειλλαν μία επιτροπή, να διαπιστώσει ποια τροφή, είναι σημαντική στην διατροφή των Ελλήνων, διεπίστωσαν ότι ήταν το ψωμί της Ζέας.
Κάνοντας αναλύσεις στα χημικά εργαστήρια, απέδειξαν τα οφελήματα της ζέας, και το 1928, έδωσαν εντολές στο φερέφωνο τους πρωθυπουργό και “Εθνάρχη”, Μπενύ Ζελόν, [Ελευθέριο Βενιζέλο],
  • Θυμηθείτε τους Μασσώνους Γ.Ράλλη και Α, Παπανδρέου πως κατάργησαν τα Αρχαία Ελληνικά απο τα σχολεία, ενώ διδάσκονται σχεδόν σε όλα τα σχολεία του κόσμου, και ενώ όλες οι γλώσσες περιέχουν 40-50% ρίζες Αρχαϊκές – Πελασγικές…η συνεργάτης των Μπίλντεμπεργκ και νυν Υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου προσπαθεί να επιβάλλει τα Γκρίκλις, αυτήν την Βαρβαρική γλώσσα]και σε 4 χρόνια θησαύρισαν οι φίλοι του με την εμπορία της νέας καλλιέργειας του σιταριού, ενώ μέχρι το 1932 κατάργησε την καλλιέργεια της Ζέας, με την βοήθεια των ΜΜΕ, δυσφημώντας την σαν ζωοτροφή, ελέγχοντας τους εκδότες και πλαστογραφώντας άλλαξε την γνώμη του κόσμου, αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα, ο απαγορευτικός Νόμος ισχύει ακόμη και σήμερα, απέκλεισε και την αναφορά του ονόματος Ζέα, από όλα τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες το μόνο που έμεινε ήταν το λιμάνι Ζέας στον Πειραιά, σημείο φορτοεκφόρτωσης Ζέας, στην αρχαία εποχή.

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) [το Γερμανικό dienkel ή triticum spelt- το Ιταλικό farro], το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία.
Κάποιοι τη μπερδεύουν ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. 
  • Πηγές Γ. Γ. Αυφαντής, «Ο Ιστορικός Εμπαιγμός», και Χ.Γ.Κοσμίδης “Ιωνική θεραπευτική με βότανα ”
 
  • Άλλο ζειά άλλο όλυρα τελικά ;Στο διαδίκτυο για τη λέξη «Ζειά» στην ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195).Πιο κάτω ό μεταφραστής, με ελαφρά συνείδηση, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν την ζειά και το λευκό κριθάρι». Εδώ δολοφονείται ή Ζειά, γιατί ό μεταφραστής, μεταφράζει τη ζωοτροφή «όλύρας» σε «ζειά».
 
  •  Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή,ενώ ό Όμηρος γνώριζε και τα δύο, ζειά και
 
όλύρας, και έγραφε πάντα το σωστό, αυτό που ήθελε και έπρεπε να διδάξει. Εδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας».Όχι ζειά, όπως με ελαφρά συνείδηση και βαρύτατη άγνοια γράφουν οι μεταφραστές.
Ή όλύρα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα σαν ζωοτροφή. Ήταν μεσογειακό φυτό (Λεξικό «ΗΛΙΟΣ», λήμμα Όροβος).
Είναι λογικό να καταλήξει με το χρόνο ή όλύρα σε όροβο.

Στο λεξικό «LIDELL and SCΟΤΤ» θα την βρείτε σαν Σίκαλη η Αγριοσίκαλη, αυτή τη σύγχυση καλλιέργησαν οι φιλέλληνες… για να ξεχάσουμε τη Ζειά.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γιαουρτάκι κυδωνάτο...διαιτητικό!

Επιδόρπιο με γιαούρτι λοιπόν σήμερα αλλά και με κυδώνια που είναι και της εποχής.




1 γιαούρτι 2% στραγγιστό
1 κουταλακι στεβια
1 κουταλακι γλυκου κυδωνι(το οποιο ειναι επισης διαιτητικα φτιαγμενο, θα σας πω συντομα πως)
1 μπισκοτο ολικης

Ανακατευουμε το γιαουρτι με την στεβια σε ενα μπωλακι.
Παιρνουμε ενα ομορφο κολωνατο ποτηρι (για να χορταινει και το ματι βρε παιδι μου)
Βαζουμε μια κουταλια γιαουρτι.
Προσθετουμε το μπισκοτο θρυμματισμενο.
Συμπληρωνουμε με το υπολοιπο γιαουρτι.
Και τελος προσθετουμε το γλυκο κυδωνι.
Οχι απλα μας γλυκαινει, αλλα και μας χορταινει...χωρις πολλους ποντους!

Συνολο ποντων 7

Βραβείο από το "Τετράδιο συνταγών"

Ένα βραβειάκι από το φιλικό blog
http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/
με περίμενε σήμερα! 
Ευχαριστώ πολύ για το βραβειάκι!
Ευχαριστώ και για το ποδαρικό γιατί είναι το πρώτο μου!




Οι κανόνες είναι:

Να αναρτήσω το βραβείο
Να ευχαριστήσω το πρόσωπο που μου το χάρισε
Να πω 7 τυχαία πράγματα για τον εαυτό μου
Να αναφέρω τους κανόνες και...
Να χαρίσω με τη σειρά μου το βραβείο αυτό σε 7 ιστολόγια

Πρέπει τώρα να πω 7 τυχαία πράγματα για τον εαυτό μου! 
  1. Μ'αρέσει η φύση και η εξοχή.
  2. Λατρεύω τις εκδρομές παντός καιρού (καλή παρέα να υπάρχει)
  3. Ψάχνω να βρω την ισορροπία μου (ελπίζω να είμαι σε καλό δρόμο)
  4. ...και τον εαυτό μου
  5. Μ'αρέσει να δημιουργώ
  6. ...και να φροντίζω τους ανθρώπους που αγαπάω
  7. Μ'αρέσουν τα κλασσικά πράγματα της παλιάς εποχής
Χαρίζω λοιπόν το βραβειάκι στα εξής 7 ιστολόγια:






Yesssssss!!!!!Κι όμως!Το πρόγραμμα δουλεύει!

Καλημέρα σε όλους! Ελπίζω να μην βραχήκατε σήμερα!
Λοιπόν εγώ σήμερα σηκώθηκα δειλά δειλά  και αποφάσισα να δείξω δύναμη και να πλησιάσω το τέρας που κρύβεται στο μπάνιο μου και λέγεται ζυγαριά....
Κλείνω λοιπόν τα μάτια και ανεβαίνω προετοιμασμένη να δω τα χειρότερα 
 Ανοίγω τα μάτια ..και τι  να δω?? 
Σύνολο 1,3 κιλά μείον από την Τετάρτη που άρχισα το πρόγραμμα  Σχεδόν μια εβδομάδα δηλαδή! 
Και δεν έχω στερηθεί σχεδόν τίποτα... είναι η πρώτη φορά που τρώω απ όλα ..με τον δικό μου τρόπο βέβαια!
Εύχομαι να μην χάσω το κουράγιο μου...

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Παρασυρθήκαμε....




Βροχερή η σημερινή ημέρα.. Όμορφη όμως..
Σήμερα συμπλήρωσα  32  πόντους και μέσα σε όλα καταβρόχθισα και κάτι κουφετάκια φουντουκιού με σοκολάτα! Τα υπολόγισα όμως στο σύνολο των πόντων.. 
Κακή επιλογή βέβαια γιατί θα μπορούσα να είχα φάει κάτι πιο χορταστικό και όχι αυτές τις βλακειούλες …τέσπα…τι να κάνουμε…

Υποτίθεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα weight watchers δικαιούσαι κάποιους εξτρα πόντους μέσα στην εβδομάδα και επίσης δικαιούσαι πόντους από γυμναστική, περπάτημα κλπ. Όμως εγώ θέλω να μην τους υπολογίζω αυτούς τους πόντους παρά μόνο να τους θυμάμαι αν υποκύπτω σε κανένα πειρασμό για να μην νιώθω ότι βγαίνω εκτός προγράμματος…είπαμε έχω προσαρμόσει το πρόγραμμα στα δικά μου μέτρα..
Κανονικά λοιπόν πρέπει να μένω πιστή στους 22 μου πόντους. Να μην το ξεχνάω αυτό!

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σουτζουκάκια ….με ρύζι!


Κυριακή σήμερα! Και άκρως φθινοπωρινή! για να μην πω χειμωνιάτικη!
Επιβάλλεται λοιπόν γεύμα κυριακάτικο και γιορτινό!
Είπα λοιπόν να κάνω σουτζουκάκια.. Σουτζουκάκια με δίαιτα? θα πει κάποιος…la catastrophe!
Κι όμως…μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες και ναι γευτούμε το ίδιο νόστιμα σουτζουκάκια σαν τα κανονικά…

Οπότε…

Σουτζουκάκια ….με ρύζι!

1κιλο κιμάς άπαχος μοσχαρίσιος
2 κουταλιές νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μούλτι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα ώριμη περασμένη απ τον τριφτή
Κύμινο- αλάτι-πιπέρι

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη το μίγμα γύρω στο μισάωρο σκεπασμένο για να πάρει όλα τα αρώματα.
Κατόπιν πλάθουμε μακρόστενα δακτυλάκια λίγο παχουλά γιατί μπαίνουν και στο ψήσιμο λίγο. Εδώ λοιπόν είναι που θα 'πρεπε να τα τηγανίσουμε αλευρωμένα σε μπόλικο λάδι….κάτι που φυσικά δεν θα κάνουμε γιατί θα εκτοξευθούν οι πόντοι στα ύψη! Αραδιάζουμε λοιπόν τα σουτζουκάκια σ'ένα ταψάκι με λαδόκολλα 

και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 γύρω στα 45’ (αναλόγως τον φούρνο).

Όταν τα βγάλουμε τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα ανάβουμε το μάτι στο δυνατό για 2 λεπτά ίσα ίσα για να ακούσουμε να παίρνουν λίγο και προσθέτουμε 3 ντομάτες περασμένες ραπ τον τρίφτη , λίγο πελτέ , 1 κουταλιά κετσαπ, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν όσο να πήξει η σάλτσα….και καλή μας όρεξη!!!


Σύνολο πόντων (4 σουτζουκάκια με 4 κουταλιές ρύζι) : 8

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σπανάκι ο γκρατεν …πονταριστό!


Καλημέρα!
Και εχτές έμεινα πιστή στους πόντους μου…22 με καμάρι! Αλλά και στο περπάτημα μου! Δεν έχω σκοπό να πηγαίνω για περπάτημα κάθε μέρα . απλά προέκυψε τις τελευταίες ημέρες…Σίγουρα ο καιρός από εδώ και στο εξής δεν βοηθάει αλλά όποτε κάνει αυτές τις ωραίες, ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες θα προσπαθήσω να τις εκμεταλλεύομαι…
Kαι το αποτέλεσμα για τις 3 αυτές ημέρες.......-900γρ! Ελπίζω να είναι μια καλή αρχή.


Σήμερα θα σας δώσω μία απλή συνταγή με σπανάκι που είναι και της εποχής..

Σπανάκι ο γκρατεν …πονταριστό!


1 κιλό σπανάκι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 πατάτες

Μπεσαμελ
2 κοφτές κουταλιές  βούτυρο
3 κουταλιές αλεύρι ολικής
1 φλιτζάνι γάλα 2%
Αλάτι-μοσχοκάρυδο

Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν. Ζεματάμε το σπανάκι αφού το καθαρίσουμε, το πλύνουμε και το κόψουμε, το σουρώνουμε καλά να μην έχει υγρά. Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σπανάκι , τον άνηθο και λίγο αλάτι.
Για την μπεσαμελ βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλι να λιώσει και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Έχουμε εν τω μεταξύ βάλει το γάλα να κάψει και το προσθέτουμε σιγά στο μείγμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει (και να σας σβολιάσει μην σας πειράζει, περαστέ το απ το μπλέντερ και είναι οκ, είναι κρίμα να την πετάξετε).Στο τέλος ρίχνουμε αλατάκι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε μια λαδοκολλα. Απλωνουμε τις πατάτες σε φετακια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε το μίγμα του σπανακιού από πάνω. Και τέλος στρώνουμε τη μπεσαμελ. Αν θέλουμε ρίχνουμε τριμμένο τυρί από πάνω και βάζουμε στο φούρνο για περίπου 25’ στους 180.
Καλή μας όρεξη!!

Σύνολο πόντων : 6 (χωρίς το τυρί)

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πίτσα Μαργαρίτα .....ή κάτι τέτοιο


Καλημερούδια!!!
Χτες η μέρα πήγε αρκετά καλά! Συμπλήρωσα 23 πόντους, έχασα άλλα 200γρ παρόλο που ξεκίνησαν οι….δύσκολες μέρες ,  πήγα και για περπάτημα όπως κάνω αρκετά συχνά την τελευταία εβδομάδα..
Τι όμορφα που είναι να περπατάς με την αγαπημένη σου μουσική..σε ώρα που άλλοτε θα δούλευες…Βλέπεις πώς είναι ο κόσμος και τις υπόλοιπες ώρες που χρόνια τώρα είχες ξεχάσει..
Το έχετε αναρωτηθεί αυτό ποτέ? Αν πχ κάποιος δουλεύει μέσα σε κάποιο γραφείο κάθε πρωί , έχει χάσει την αίσθηση του φθινοπωρινού, χειμωνιάτικου και ανοιξιάτικου πρωϊνού για χρόνια τώρα…πόσες χαμένες στιγμές….

Λοιπόν σήμερα θα σας περιγράψω τι ετοιμάζω συχνά, μεσημέρι ή βράδυ που θυμίζει κάπως πίτσα και ξεγελάει την γεύση με σχετικά λίγους πόντους και αρκετή……..χορτασίλα!!

Καταρχάς φτιάχνω μόνη μου ψωμί , σύντομα θα αναρτήσω την συνταγή γιατί καθόλου δεν εμπιστεύομαι τα άλευρα που χρησιμοποιούν οι φούρνοι κ τα σουπερ-μαρκετ.
Όχι ότι έχει πολλή σημασία για κάποιους…έτσι κι αλλιώς μία φέτα ψωμί (50γρ) σύμφωνα με το weight watchers είναι πάντα 2 πόντοι.
Χορταίνει όμως το ίδιο το λευκό, τυποποιημένο ψωμί με αυτό που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου? Όχι βέβαια!

Ιδού λοιπόν:

Πίτσα μαργαρίτα .....ή κάτι τέτοιο

100γρ ψωμί (2 ή 3 φέτες ανάλογα πόσο παχιές θα τις κόψετε)
Φρέσκια ντομάτα σε λεπτές φέτες
Κέτσαπ
Ρίγανη
30γρ φέτα
3 φέτες τυρί τοστ

Στρώνουμε το ψωμί σε ένα ταψάκι. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες με την ρίγανη και το κέτσαπ.

 Σκορπίζουμε την φέτα και καλύπτουμε με το τυρί του τοστ. 
Βάζουμε στο γκριλ για 10’…..και απολαμβάνουμε!

Φαίνεται τόσο απλοϊκο όμως πολλές φορές με έχει χορτάσει για μεσημεριανό. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα μανιτάρια και κολοκυθάκια σε φέτες(αφού τα έχετε μαράνει στο τηγάνι πρώτα) ακόμα και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι περασμένο απ το τηγάνι! Φαντασία να υπάρχει!

Σύνολο πόντων 10

Μερέντα...σλουρπππ!!!






8 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
1 φλυτζάνι τσαγιού εβαπορέ light
Χυμό από 1  μεγάλο γλυκό  πορτοκάλι
1 βανίλια
Στέβια 5 κουταλάκια


Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά εκτός απ το γάλα και το χυμό.Κατόπιν προσθέτουμε και το γάλα με το χυμό (προσοχή το πορτοκάλι να είναι γλυκό αλλιώς δεν θα είναι καλό) και χτυπάμε στο μπλέντερ.  Φυλάμε στο ψυγείο! (άμα προλάβει να μείνει τίποτα!!)

Σύνολο πόντων 7- περίπου 0,5 πόντος ανά κουταλιά

Σπαγγέτι με γαρίδες στον φούρνο



1 μικρό κρεμμύδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
2 φρέσκες τομάτες στον τρίφτη
1 ξυλαράκι κανέλλα
120γρ μικρές γαριδούλες
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές κέτσαπ
Αλάτι-πιπέρι
30γρ τυρί τριμμένο
Σπαγγέτι (για ένα πιάτο)

Όπως βλέπετε η συνταγή δεν περιέχει λάδι. Ο σκοπός μου είναι να γευτώ κάτι νόστιμο χωρίς όμως να προσθέσω πολλούς πόντους στην καθημερινή μου διατροφή.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνουμε μισό φλιτζανάκι νερό και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν και σβήνουμε με την φρέσκια τομάτα και το κετσαπ. προσθέτουμε τις γαρίδες και λίγο νεράκι (γύρω στο ένα ποτήρι του κρασιού) και βράζουμε για 10’.Στο τέλος του βρασίματος προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και τον μαϊντανό.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα μακαρόνια (ολικής κατά προτίμηση).
Τα προσθέτουμε στην σάλτσα.
Σε ένα πυρεξάκι βάζουμε ένα λαδόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Προσθέτουμε το τυρί και τα βάζουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 για10’.
Τα μακαρόνια έτσι παίρνουν όλα τα αρώματα από την σάλτσα και ομογενοποιούνται.

Σύνολο πόντων 9.

Ισως κάτι να αλλάζει στον ορίζοντα επιτέλους...

Χαιρετε!
Σημερα ξεκιναω το πρώτο μου ιστολογιο με θέμα την διατροφή - δίαιτα που οφειλω...πρεπει...επιβαλλεται να ακολουθησω και ολο το αναβάλλω..
Ειμαι μαμα ενος μπεμπη και συζυγος βεβαιως βεβαιως...και αποφάσισα να επιστρεψω στα κιλα που ημουν πριν 5 χρονια (οταν δηλ παντρευτηκα τον αγαπημενο αντρουλη)..το οποιον σημαινει να χασω αρχικα καμμια 20αρια κιλακια και αν εχω ορεξη να χασω κι αλλα 10...δεν νομιζω να σοκαριστηκατε? Εγω αρχικα ναι...τωρα το εχω πλεον ξεπερασει!
Τα μυστικα μου νουμερα??? Θα τα αποκαλυψω εν καιρω..
Προς το παρον ειπα να ακολουθησω την γνωστη σε πολλους διατροφη των weight watchers, τροποιημενη ελαφρως συμφωνα με τις δικες μου αναγκες..
Πραγμα που σημαινει οτι σκοπευω να λαμβανω καθημερινα περι τους 20 με 22 ποντους μεσα στους οποιους θα υπολογιζω ως 0 ποντους τα φρουτα (εφοσον δεν ξεπερναω τα 2 την ημερα) και τα λαχανικα.. Ειχε δουλεψει πανω μου σαν συστημα στο παρελθον, οποτε γιατι να μην δουλεψει και τωρα?
Σιγα σιγα θα ανεβαζω καποιες συνταγες που εχουν μετρηθει απο μενα σε ποντους ww και που δεν εχουν σε τιποτα να ζηλεψουν τις κανονικες συνταγες!
καλη μου αρχη λοιπον!