Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Αναθεώρηση για το περιβόητο αλεύρι ζέας;

Πριν από κάμποσο καιρό είχα πέσει κι εγώ πάνω σε αναφορές για το περίφημο αρχαίο δημητριακό ζέα ή ζειά που σας είχα αναφέρει εδώ. Μ'άρεσε η θεωρία της ύπαρξης κάποιου τόσο αγνού σπόρου και προσπάθησα να βρω αλεύρι ζέας. Βρήκα σε μαγαζιά βιολογικών προιόντων και έκτοτε το χρησιμοποιούσα συχνά νομίζοντας οτι έτσι βοηθώ την οικογένεια μου να τραφεί πιο υγιεινά. 

Οι σπόροι που καλλιεργούνταν γιατην παραγωγή του συγκεκριμένου αλευριού είχαν μάλλον αγοραστεί απο Ιταλία ή Γερμανία που είχαν λέει διατηρήσει την ποικιλία και μόνο σε εμάς την είχαν ύπουλα απαγορεύσει.
Τί γίνεται όμως όταν μια ωραία πρωία ανακαλύπτεις οτι μάλλον έχεις εξαπατηθεί και όλο το παραμύθι έγινε μόνο και μόνο για να μπουκάρουν μεταλλαγμένοι σπόροι δημητριακών στην ελληνική ύπαιθρο;
Και εσύ να προσπαθείς να πείσεις το 2 χρονο παιδί σου να φάει από το ψωμί που του έφτιαξες με την περίφημη ζειά , να το τρέφεις με βιολογικά προιόντα και να ανακαλύπτεις οτι τόσο καιρό έτρωγε μεταλλαγμένο αλεύρι σίτου;

Δεν ξέρω αν όντως ισχύουν όλα αυτά 100% αλλα όπως είχα κάνει παραπομπή στην πρωτη μου αναφορά για την ζέα έτσι σας παραπέμπω πάλι στην ίδια ιστοσελίδα που μελετά το θέμα αναλυτικά και αποκαλύπτει μία μάλλον καλοστημένη απάτη;

Αξίζει τον κόπο

Αν όντως έβαλαν από την κερκόπορτα τον μεταλλαγμένο σπόρο στα χωράφια  μας και στο πιάτο μας τί να πω; Νιώθω μόνο οργή και αγανάκτηση...
Blog Widget by LinkWithin

24 σχόλια:

  1. τωρα τελευταια ειχα ακουσει για αυτο αλλα δεν ειχα πολυκαταλαβει τι ειναι.... τα βιολογικα προιοντα ειναι μεγάλο κεφάλαιο... ανάθεμα αν εστω τα μισα απ οσα κυκλοφορουν ειναι οντως βιολογικα. καλυτερα να εχεις καναν μπαρμπα σε κανα χωριο και να στα δινει παρα να εμπιστευεσαι τετοια μαγαζια. οσο για τα σιταρια και τα αλευρια και τα μακαρόνια δεν τα εμπιστευομαι οτι ειναι βιολογικα ακομα και αυτα χωρις γλουτενη {εχω παρει ενα του Βασιλοπουλου και εχω δοκιμάσει κ ενα τσεχιας, τεράστια διαφορά}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεράστια διαφορά υπέρ του ΑΒ ή υπέρ του τσέχικου;

      Διαγραφή
  2. Να σου πω την αλήθεια δεν έχω αγοράσει τέτοιο αλεύρι... Γενικά περιμένω πρώτα αρκετό καιρό, γιατί πολλά έχουν ακουστεί για διάφορα βιολογικά προϊόντα. Κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα εις βάρος της υγείας μας, δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς.
    Αν όντως είναι έτσι και με το αλεύρι ζέας, τότε για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο -άντε μην πω- είναι ορισμένοι άνθρωποι(;).
    Πολύ ωραία ανάρτηση και παραπομπή Loulou μου. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...
    Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει παλιά και με τη σόγια που όλοι έλεγαν "φάτε σόγια- είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό" και μετά απολαλύφθηκε πως μόνο καλό δεν έκανε; Άβυσσος η ψυχή των μεγαλεμπόρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἡ γλουτένη ἀπὸ μόνη της δὲν εἶναι ἐπικίνδυνη, ἐὰν μαγειρευθῇ σωστά. Οὔτε ὑπάρχει κάποιο ζυμαρικὸ δίχως γλουτένη. Αὐτὰ εἶναι μῦθοι.
    Μποροῦμε ὅμως μὲ τὴν φυσικὴ ξήρανσι τῶν ζυμαρικῶν, κι ὄχι μὲ τὴν τεχνητή, νὰ ἐπιτύχουμε τὴν δημιουργία ἐνζύμων ποὺ ἀποδομοῦν τὴν γλουτένη. Δῆλα δή, μὲ τὸ νὰ ἀφήνουμε τὶς χυλοπίττες, τοὺς τραχανάδες καὶ τὰ ζυμαρικά μας στὸν Ἥλιο, ἀναπτύσσονται ἔνζυμα καὶ βοηθοῦν στὴν πέψι τῆς γλουτένης. Ὅλα τὰ ἄλλα εἶναι ἐπιστημονικὴ φαντασία ἀτόμων ποὺ δὲν μποροῦν νὰ ἐξηγήσουν τὰ αὐτονόητα.
    (Καὶ λίγο μαμούνι μέσα στὰ ζυμαρικά, ἤ στὰ ἄλευρα, βοηθᾶ. Δὲν τὸ πετᾶμε, τὸ κοσκινίζουμε καὶ τὸ τρῶμε... Ξέρει ἡ Φύσις καλλίτερα.)
    Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀναδημοσίευσι.
    Περὶ γλουτένης, ὁ εἰδικὸς εἶναι ὁ Χρυσόστομος. Μπορεῖτε νὰ διαβάσετε κι αὐτά:
    http://filonoi.gr/2013/01/21/mr-gloytenh-kai-dysanexia-sthn-gloytenh/
    http://filonoi.gr/2013/01/16/mr-h-alhtheia-gia-thn-toxikothta-ton-trofimon-xoris-gloytenh-kai-thn-koiliokakh/
    filonoi.gr/2013/11/13/mr-peptika-enzyma-kai-astheneies/
    http://filonoi.gr/2013/10/29/mr-feia-komodia/
    Ἐλπίζω νὰ μὴν σᾶς κούρασα.
    Καλὸ βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην αγχωνεστε, αυτο το μπλογκ η Φιλονοη ειναι και λιγο παρανοικο ωρες ωρες.

    Δεν ειναι μεταλλαγμενα, δεν εχει μεταλλαγμενα αλευρα στην Γερμανια. Απλα ειναι Ντινκελ αλευρι. Ο Βιταλης του ΠΑΜ βρηκε ενα ωραιο τροπο να φερει μεσω Ιταλιας, γερμανικο Ντινκελ, για να τα κονομησει. Ειναι μεγαλο λαμογιο ο τυπος.

    Φαγατε, λοιπον, αλευρι ντινκελ, που εχει απλα λιγοτερη γλουτενη, τιποτα λιγοτερο, τιποτα περισσοτερο. ηρεμηστε. Ναι, και οντως Ζεια δεν υπαρχει πια. Υπηρξε στην αρχαιοτητα και το ταιζαν στα ζωα!!! Υπαρχουν αναφορες απο αρχαιους συγγραφεις.
    Ο Βενιζελος δεν απαγορεψε τιποτα. Οταν ηρθαν οι νεοι σποροι σιταριου, που ειχαν μεγαλυτερη αποδοση ανα στρεμμα, οι αγροτες παρατησαν τους ντοπιους, για καθαρα οικονομικους λογους.
    Ο μυθος με τη Ζεια αρχισε να κυκλοφορει απο κατι εθνικιστικα σαιτ της πλακας και εξαπλωθηκε σαν πανουκλα στο νετ.
    Οποτε ηρεμηστε. Απλα δωσατε κανα δυο ευρω το κιλο παραπανω και ενας επιτηδειος εβγαλε μερικα φραγκακια παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, γιὰ νὰ καταλάβω...
      Δὲν εἶναι μεταλλαγμένο, ἤ ὀρθότερα γενετικῶς τροποποιημένο, κατὰ πῶς λές, αὐτό πού ἔφερε ὁ Βιτάλης; Καί γιατί γράφει ἡ πιστοποίησίς του πώς εἶναι ... mute; Τά mute δέν εἶναι τά μεταλλαγμένα;
      Ἀλλὰ κι ἔτσι νὰ μὴν εἶναι...
      Ὁ σπόρος γιατί δέν ἀναπαράγεται; Μήπως ἐπεί δή τόν ἔχουν «κλειδώσῃ» οἱ Γερμανοί; Ἤ μήπως οἱ κλειδωμένοι σπόροι δέν ἔχουν δεκτῇ γενετική τροποποίησιν;
      Διότι, ἐξ ὅσων γνώριζα, οἱ κλειδωμένοι σπόροι συμπεριλαμβάνονται μέσα στοὺς μεταλλαγμένους.
      Τί δέν ἔχω καταλάβῃ σωστά; Δῆλα δή ἀλλοιῶς μοῦ τά ἔμαθαν στό Πανεπιστήμιο τόσα χρόνια πού ἔκανα βιολογία καί γενετική;

      Ὅσο γιὰ τὸ ἐὰν ὑπάρχῃ, ἤ ὄχι ζέα, ναί, δὲν ὑπάρχει. Κάθε δημητριακό, ἐπεὶ δὴ δίδει ζωή, δῆλα δὴ τρέφει καὶ συντηρεῖ τὴν ζωή, ἐπὶ τοῦ πλανήτου, συμπεριλαμβάνεται στὴν ὀνομασία ζέα. Στὴν Θῆβα ἀποκαλοῦν ἐδῶ καὶ αἰῶνες τὴν βρώμη ζέα. Σὲ πολλὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου ἀποκαλοῦν τὸ κριθάρι ζέα. Στὴν Μακεδονία κάποια σιτάρια. Αὐτὸ ἀποδεικνύει τοῦ λόγου τὸ ἀληθές, τὸ ὁποῖον εἶναι πὼς ΟΛΑ τὰ σιτηρά, ΟΛΑ, ἐμπεριέχονται στὴν ὀνομασία ζέα. Κι ὅταν λέμε ΟΛΑ, ἐννοοῦμε ΟΛΑ.
      Συνεπῶς οὔτε στὴν ἀρχαιότητα ὑπῆρχε. Οἱ ἀναφορὲς γιὰ τὴν ζέα, σὰν μεμονωμένος σπόρος, τοπικά, εἶχε ὅπως καὶ σήμερα, τὴν ἴδια ἔννοια. Ζωοτρόφος ἄρουρα, ζωοδότης ἄρουρα λέει ὁ Ὅμηρος.

      Ὅσο γιὰ τὸν μύθο μὲ τὴν ζειᾶ, στὶς ἡμέρες μας, ψᾶξε νὰ βρῇς κάποιον Γρηγορίου, ποὺ ἦταν τζαμοκαθαριστὴς στὸν Καναδᾶ, κατὰ πῶς μὲ πληροφόρησαν, καὶ φυσικὰ οὐδόλως ἐθνικιστής, ἀλλὰ μᾶλλον ἀρκετὰ φιλόδοξος, καὶ πίσω ἀπὸ αὐτὸν θὰ βρῇς καὶ τὴν ζέα, καθὼς καὶ ὅλον τὸν μύθο ποὺ τὴν συντηρεῖ.
      Ἐδῶ τὸν γνωρίζουμε ὡς «ἐπιστημονικὸ συνεργάτη» τοῦ Βιτάλη. Ἰδοῦ ἕνα παράδειγμα:
      http://www.youtube.com/watch?v=XK3UwHwVFgM

      Ἐγκυκλοπαιδικῶς καὶ μόνον, σοῦ λέω πὼς σὲ καμμίαν ἀπὸ τὶς ἀναφορές του, τὶς ὁποῖες χρησιμοποιεῖ κι ὁ Ἀϋφαντῆς, δὲν διαβάζουμε κάτι γιὰ τὴν ζέα ὡς τροφὴ ζώων ἤ ἀνθρώπων εἰδικῶς.
      Μπορεῖς νὰ ψάξῃ ὁ καθεὶς μόνος του, ἐδῶ:
      http://www.tlg.uci.edu/

      Διαγραφή
    2. Ὁ Χρυσόστομος ἔχει κάνει μίαν πολὺ καλὴ ἔρευνα σχετικά, ἐδῶ:
      http://filonoi.gr/2013/10/29/mr-feia-komodia/
      Ὅμως δὲν ἔχει ὁλοκληρωθῇ.
      Θὰ ἐπανέλθῃ συντόμως.

      Τέλος, καὶ στὸ προηγούμενό μου σχόλιο, μπορεῖς νὰ δῇς τὸ γιατὶ πῆρε τέτοιες διαστάσεις τὸ θέμα. Ὅλα προέρχονται ἀπὸ τὴν γλουτένη, τὴν ὁποίαν ἐπίσης συναντοῦμε στὸ δίκοκκο, (τὴν «ζέα») καὶ ποὺ καταντᾶ τὸν ὀργανισμὸ βαρύ, εὐπαθὴ κι εὐάλωτο. Τὸ μυστικὸ εἶναι στὴν ἐπεξεργασία κι ὄχι στὴν γλουτένη.

      Διαγραφή
    3. Ο σπόρος που έφερε ο Βιτάλης αναπαράγεται ειναι η δευτερη χρονιά που σπέρνουν οι αγρότες, κι ειναι ο μόνος πιστοποιημένος. Ρωτήστε και κανένα αγρότη.Σας χάλασε τις δουλειές με τα βιολογικά εισαγώμενα ε? Γέμισε την Ελλάδα με δίκκοκο και έχετε σκάσει λαμόγια.
      Ανώνυμος αγρότης,
      και αν δεν το ξερετε...ο αντών΄'οπουλος είχε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ την οποία έχασε λέον. και όχι ζέα - ζειά. Ποιός σας κοροίδευε?

      Διαγραφή
    4. Ποτέ δεν έφερε ο βιταλης απο ιταλία, λετε ψέμματα

      Διαγραφή
    5. Ἀγαπητέ ἀνώνυμε ἀγρότα, δίκοκκον εἶναι καί τό δίκροκκον ὠόν (ἀβγό δῆλα δή).
      Ὃσον ὰφορᾶ δέ τήν ὲμπορικήν ὀνομασίαν (σῆμα ὀνομάζεται), ὂχι μόνον δέν τήν
      ὰπώλεσε (κατά μέρος λοιπόν οἱ παπαγαλισμοί), καθώς εἷναι λίαν χρονοβόρος δικαστική διαδικασία, ἀλλά ἀντιθέτως, ὃλοι, συμπεριλαμβανομένου και τοῦ εὐφυοῦς κ. Βιτάλη, ἀνέκρουσαν πρό καιροῦ πρῦμναν. Ἒχεις ἄρα γε ἄλλην τινάν ἐξήγησιν γιά τήν πληθώραν τῶν εὐφαντάστων ὀμολογουμένως ὀνομασιών, αἱ ὁποῖαι καταγράφονται και προτείνονται ; Ἀντιγράφω μέ τήν γραφήν καί τονισμόν τοῦ ἰστοτόπου http://www.pamet.gr/deltiatypou/tourkobarock%202%207%2014.php
      (τύπου «Ζειά, Ζέα». Triticum Spelta Aigilops, Οι Έλληνες επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ, στην πολυετή τους έρευνα, βρίσκουν στην Ελλάδα στην πρωτόγονή του μορφή, μόνον αυτό που ονομάζουν Triticum Speltoides Aegilops και τίποτε άλλο. Ούτε Φάρο, ούτε Έμμερ, ούτε Ζέα, ούτε Μέα, Σέα, Λέα, Δέα, Κέα, Βέα κλπ. Η παλαιότερη επίσημη αναφορά για το Triticum Spelta Aegilops, είναι αυτή του Αγίου και Ερευνητή Χίλντεργκαρντ Βον Βινγκεν, τον 12ο αιώνα). Ἀς συγχωρήσουν καί ἐμένα τήν πτωχήν πνευματικῶς διά τήν ἀντιγραφήν, καί τόν κ. Βιτάλη διά τό περιεχόμενον, τόσον οἱ Πρωτοετεῖς φοιτηταί τῶν Γεωπονικῶν Σχολῶν, ὃσον καί οἱ πιστοί Διαμαρτυρόμενοι διά τήν ἀναφοράν τοῦ "Γερμανοῦ" Ἁγίου.Ἂλλως τε ὁ Λούθηρος ἐτήρησεν ἀναλλοίωτον τήν Ἐπί τοῦ Ὃρους Ὁμιλίαν. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΦΙΛΟΝΟΗ.
      Υ.Γ. Διά την Ἰταλίαν μᾶλλον ἒχεις δίκαιον, ὃπως ἀναφέρεται εἰς τόν ἀνωτέρω ἰστότοπον " Πέσαμε θύμα εξαπάτησης των Ιταλών".

      Διαγραφή
  6. Δεν είναι να έχεις σε κανέναν και σε τίποτα εμπιστοσύνη!!!!!!
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έχω διαβάσει κι εγώ αυτό το άρθρο , δεν με πείθει όμως ιδιαίτερα...περιμένω ...χρησιμοποιώ το πιστοποιημένο αλεύρι ζέας του Αντωνόπουλου, όχι το γερμανικό, θα δείξει παιδιά, μην τρελαίνεστε , το κάθε μπογκ λέει ότι γουστάρει, αποδείξεις περιμένουμε...που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει ποιστοποιημένο αλεύρι αντωνόπουλου.

      Διαγραφή
  8. Βασικά δεν βγάζεις άκρη με αυτά. Προσπαθείς να κάνεις κάτι καλύτερο και στο τέλος μπορεί να κάνεις λάθος και να το πληρώνεις και παραπάνω. Εγώ έχω ένα μικρό κηπάκο και ότι μπορώ φυτεύω...όχι πολλά μη φανταστείτε, αλλά ούτε με αυτά δεν μπορώ να είμαι πλέον σίγουρη μια και τα μεταλλαγμένα έχουν περάσει πλέον σε όλη την τροφική αλυσίδα. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ας κάνουμε τον σταυρό μας. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να ευχηθώ πέρασα..
    Καλή χρονιά με υγεία!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΖΕΙΑ, ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!!

    Έτσι γράφει το "Πενταπόσταγμα" υποθέτω και άλλοι.

    Σε επικοινωνεία που είχαμε με Κρήτη, μας είπαν πως τον σπόρο τον βρήκαν από "παππού" στην Αχαία.

    Με ένα απλό ψάξιμο βρήκαμε:

    1. Ο "παππούς", δεν είναι παππούς. Είναι 40χρονος.
    2. Ο 40χρονος, πήρε πρόπερσι πιστοποιημένο σπόρο (Ζειά, ή σπόρος του Λιναίου, ή Frankenkorn) από το Αλληλέγγυον.
    3. Ο 40χρονος, απαφάσισε πέρσι να κάνει... σποροπαραγωγή. Μόνος του. Χωρίς πιστοποίηση, χωρίς γενεαλογικό έλεγχο, χωρίς έλεγχο καθαρότητας. Τίποτε από όλα όσα προβλέπονται για τη διαδικασία της σποροπαραγωγής.
    4. Ο 40χρονος, από πέρσι δηλώνει πως το σπόρο τον βρήκε από τον... δικό του παππού.

    ...και έτσι, καταλήξαμε στην... Κρήτη, η οποία ανακάλυψε τη Ζειά...

    Τουρκομπαροκελλαδιστάνμπανανία δηλαδή...

    Για να καταλάβετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Talking to only friends and family or people you meet in random
    places used to work very well when the industry was in its beginning stages, but much has changed since
    then. This process allows you to make money from people even if they don't join your main business,
    it's very powerful indeed. He had a phobia of the telephone so he probably
    did something most of us would never do.

    Here is my web site Mike Dillard visit the website

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά τα βιολογικά που βγάλανε τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει μόδα, και πολύ φοβαμαι οτι μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά τι αλεύρι να παίρνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για να ξερετε τα αλευρια ζεας τα εχει ο Αντωνοπουλος και ο Θανοπουλος και μαλιστα εχουν κατοχυρωσει την ονομασια να πουλανε μονο αυτοι με το ονομα αυτο και αυτοι εφεραν πρωτοι το αλευρι ζεας για να σας λυθουν οι αποριες δηλαδη το καλαμοκαλευρο εχει γλουτενη μην τρελαθουμε τωρα οσο για τα μακαρονια ΑΒ η μελισα εχει βγαλει χωρις γλουτενη ζυμαρικα και τα πουλανε 1.60 e το εμα τεταρτο τα μακαορνια που ειναι με καλαμπκαλευρο και νερο Ρουμανιας εχουν 1.60 το μισο κιλο και ειναι ωραιοτατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή