Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Low-carb ψωμί με αλέυρι αμυγδάλου και λιναρόσπορο

Η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων είναι ως επι το πλείστον ο συνδυασμός πρωτείνης με σαλάτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι οτι ίσως ακούγεται κάπως στερητικό, δεν είναι όμως καθόλου. Παρ'ολ'αυτά καταλαβαίνω πολλούς ανθρώπους που λένε οτι αν δεν φάω και μία φέτα ψωμί το φαγητό δεν με "πιάνει". Είναι και κάποια φαγητάκι που το ζητάνε το ψωμί, όπως και να το κάνουμε...
Ηρθε λοιπόν η ώρα να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει το αλεύρι αμυγδάλου ως αντικαταστάτης του αλευριού σε ένα ψωμάκι low-carb.



Υλικά
Ξηρά
3 φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου 
1/2 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας 
1/4 φλιτζάνι τριμμένο λιναρόσπορο
1 κουταλιά της σούπας συν 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (αν δεν χρησιμοποιήσετε  αλατισμένο βούτυρο)


Υγρά
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι στραγγιστό)
1/4 φλιτζάνι νερό
8 αυγά, χτυπημένα καλά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά.
Προσθέστε και το ξύδι (στα ξηρά συστατικά το ξύδι λειτουργεί ως διογκωτικό).
Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε τα  υγρά συστατικά καλά.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα.
Στρώνουμε μία φόρμα ψωμιού με λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 13-15 λεπτά στους 180 και στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Φυλάσσεται στο ψυγείο  έως και μία εβδομάδα.

Όλη η φραντζόλα έχει γύρω στους 54 υδατάνθρακες. εξαρτάται πόσο χοντρές θα κόψετε τις φέτες για να υπολογίσετε πόσους υδ. έχει κάθε φέτα.
Blog Widget by LinkWithin

11 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα ότι κάποια φαγητά το θέλουν το ψωμί τους και αυτό εδώ φαίνεται πολύ ωραίο! Εξαιρετική ιδέα να χρησιμοποιήσεις αλεύρι αμυγδάλου! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ. Είναι ιδιαίτερο ψωμάκι μόνο για τους σκληροπυρηνικούς της συγκεκριμένης διατροφής αλλά παρ ολ'αυτά τρώγεται κι από όσους απλά θέλουν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αλεύρι αμυγδάλου πρώτη φορά ακούω μα θα το έτρωγα ευχαρίστως αγαπώ το ψωμί τέτοιου είδους.Συνήθως τρώω μαύρο, το αγαπώ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχτίδα μου αγαπημένη (μια και ήσουν η πρώτη που έκανε ποδαρικό στο μπλογκ μου πριν από περίπου 1 χρόνο) η αλήθεια είναι οτι είναι ιδιαίτερο ψωμάκι. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε κι αυτά τα πιο περίεργα ειδικά αν είναι για το καλό της υγείας μας.
    Σ'ευχαριστώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pepi μου σ'ευχαριστω! ειναι όντως πολύ υγιεινό με τους ξηρούς καρπούς και τον λιναρόσπορο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελετές οι συνταγες! Με βοηθάς αρκετα γιατι ειμαι κ εγω στην διαιτα και οτι βρισκω ειμαι στα αγγλικά . Ελπίζω να συνεχίσεις ετσι:)
    Κατερίνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kατερίνα μου καλώς ήρθες! Θα συνεχίσω να ανεβάζω low carb συνταγές ανάμεσα σε άλλες βέβαια, γιατί μαγειρεύω και για άλλους στην οικογένεια που δεν έχουν ανάγκη από δίαιτα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Τωρα ρε κοριτσια σοβαρα... το εχει φτιαξει καποια απο εσας; εχει σιγουρα καποιο λαθος η συνταγη,ψωμι σε ενα τεταρτο παντως δν βγηκε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαρηστω για την συνταγη, ειναι τελειο το ψωμακι, ξεκινησα και εγω προσφατα low carb διαιτα και εχω δει φοβερα αποτελεσματα σε μικρο χρονικο διαστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή