Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αμύγδαλα και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους!



Ειναι καιρός τώρα που έχω μετατρέψει την διατροφή μου σε low carb δίαιτα, δηλ. δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει οτι περιορίζω στο ελάχιστο εως καθόλου (μαλλον καθόλου) το αλεύρι και την ζάχαρη στην καθημερινότητα μου.
Την ζάχαρη συχνά την αντικαθιστώ με στέβια (και με αλλες ακομα πιο φυσικες ισως εναλλακτικες).
Τί γίνεται όμως με το αλεύρι;
Βρίσκεται παντού , στο ψωμί , στα γλυκά, πώς μπορεί κάποιος να το αποφύγει; 
Πολύ απλά αντικαθιστώντας το σε ένα μεγάλο ποσοστό με αλεύρι αμυγδάλου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πολύ πιο χαμηλό σε υδατάνθρακες και αρκετά γευστικό.
Το καλοκαίρι έκανα πολλές συνταγές με αλεύρι αμυγδάλου. Σύντομα θα αρχίσω να αναρτώ κάποιες από αυτές που μου άρεσαν ιδιαίτερα.
Για μένα αυτή η διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά και ξηρούς καρπούς μου ταιριάζει απόλυτα. Κοιμάμαι καλύτερα, έχω περισσότερη ενέργεια και νιώθω οτι σιγά σιγά ο οργανισμός μου αποτοξινώνεται.

Για τα αμύγδαλα που θα τους αφιερώσω τις επόμενες συνταγές σας παραθέτω και το ακόλουθο άρθρο από εδώ http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/303756


Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. 20 αμύγδαλα την ημέρα, είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά. Αν καταναλώνετε μια χούφτα αμύγδαλα την ήμερα θα βοηθήσει πολύ στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και στην αύξηση της κατανάλωσης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε.

Τι  προσφέρουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα αμύγδαλα !
Η βιταμίνη Ε είναι  ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που  συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων, ενώ το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής  υγείας των οστών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών. Τέλος, τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην μείωση της ολικής χοληστερίνης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.
Τα  αμύγδαλα είναι οι ξηροί καρποί που μπορούν να καταναλωθούν στα πλαίσια μιας διατροφής για τη μείωση της χοληστερίνης μαζί με άλλες τροφές όπως το ψάρι, τα άπαχα κρέατα και η βρώμη. Τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να μείωση μέχρι και 20% την χοληστερίνη. Οι ξηροί καρποί όπως όλοι γνωρίζετε είναι παχυντικοί, μπορεί τα αμύγδαλα να υπάγονται στην κατηγορία των ξηρών καρπών αλλά δεν είναι παχυντικοί καθόλου όμως . Σας δίνουν πολύ θετικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Επομένως  αν καταναλώνετε 10 με 20 αμύγδαλα ημερησίως ως ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα με γιαούρτι ή θρυμματισμένα σε μία σαλάτα αποτελούν ιδανική τροφή ρύθμισης βάρους αλλά και πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
- See more at: http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/303756#sthash.OO6nT4c7.dpuf

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Low carb παγωτό στρατσιατελλα με άρωμα περγαμόντου και οι προετοιμασίες για το φθινόπωρο.

Δεν ξέρω τι με έπιασε φέτος και νιώθω σαν το μυρμήγκι που προσπαθεί να μαζέψει για τον χειμώνα. Ο Σεπτέμβριος βρήκε την κουζίνα μου με κατσαρόλες να βράζουν, με δίσκους να αποξηραίνουν, με πιατάκια με σπόρους από λαχανικά….
Σχεδόν κάθε μέρα βρίσκω λόγο να την ανακατεύω, πάντα βέβαια με καλό σκοπό.
Σκοπός μου φέτος ήταν η συντήρηση, η αποθήκευση και η φύλαξη σε βάζα διαφόρων υλικών που θα ήθελα να τα είχα διαθέσιμα τον χειμώνα. Κάτι όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυράδες που τότε μάλιστα δεν είχαν ψυγείο και γέμιζαν με βάζα τα ράφια της κουζίνας.
Μέχρι τώρα οπότε έχω κάνει :

-         Σάλτσα ντομάτας σε αποστειρωμένα βάζα (και έπεται κι άλλη)
-         Λιαστές ντομάτες (από αυτά τα μικρά τα βελανίδια, όμως θα δοκιμάσω σύντομα και τα πομοντόρο)
-         Εκχύλισμα βανίλιας (το οποίο είναι πανεύκολο και το έχω ερωτευτεί)
-         Πιπεριές φλωρίνης στο βάζο (και εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες γιατί δεν μένουν πάνω από μία εβδομάδα)
-         Αλεύρι καρύδας και αλεύρι αμυγδάλου καθώς και αμυγδαλοβούτυρο για να έχω διαθέσιμα στις καινούριες μου συνταγές.
-         Αποξήρανση μαϊντανού, δυόσμου και άνηθου, τόσο χρήσιμα όταν είναι στο βαζάκι.
-         Αποξήρανση και φύλαξη σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης.
-         Επίσης στην κατάψυξη ολόκληρες πολύχρωμες στρογγυλές πιπεριές που βρήκα σε καλή τιμή για όταν πιάσουν τα κρύα.
-         Ζωμός από βιολογικό κοτοπουλάκι (είναι κρίμα να πάει χαμένος)
-         Πετιμέζι (αφού πρώτα έφτιαξα μουστοκούλουρα με όσο μούστο χρειαζόμουν)


Επίσης  σύντομα περιμένω να βρω ωραίες κίτρινες κολοκύθες  και να βρω κάποιον τρόπο να τις διατηρήσω εκτός κατάψυξης.
Και στις επόμενες μέρες ξεκινάω να ενεργοποιήσω το κεφίρ που πήρα αυτές τις μέρες να δω αν μπορώ να φτιάχνω μόνη μου μια και πίνω σχεδόν κάθε μέρα.

Νομίζω πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Θαυμάζω τις παλιές νοικοκυρές που ήξεραν πώς να προετοιμαστούν για την κάθε εποχή και πιστεύω ότι αυτού του είδους η οικιακή οικονομία βοηθάει πολύ ένα σπίτι.
Εσείς τι αποθηκεύσατε για τον χειμώνα;

    Για να μην ξεχνάμε όμως και το καλοκαίρι που έφυγε σας προτείνω ένα πολύ αρωματικό και δροσιστικό παγωτάκι. Προσωπικά τρώω παγωτό και μέσα στον χειμώνα αφού πάντα το θέλω σε μορφή κρέμας . Εχω φτάσει σε σημείο να ζεσταίνω το παγωτό στο καλοριφέρ (ναι, μην γελάτε! )για να έχει αυτή την κρεμένια υφή που μ αρέσει….


Αν κατορθώσατε λοιπόν και διαβάσατε αυτό το παραλήρημα οικιακής οικονομίας δικαιούστε νομίζω και μία κουταλίτσα από λίγο low carb δροσιστικό παγωτό με άρωμα περγαμόντου.


330 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί
130 γρ γιαούρτι          
60 γρ σοκολάτα 74%
10 περίπου σταγόνες στέβια (δοκιμάζουμε αναλόγως)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (ή βανίλια σκόνη)
Ξύσμα περγαμόντο

Ανακατεύουμε την σαντιγύ με το γιαούρτι , την στέβια , την βανίλια και το περγαμόντο και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη. Κάθε 2-3 ώρες το χτυπάμε για να αφρατέψει και να σπάσουν τα κρυσταλλάκια (εκτός αν έχουμε παγωτομηχανή).
Μετά το τελευταίο χτύπημα προσθέτουμε την σοκολάτα χοντροτριμμένη σε κομματάκια.
Η στρατσιατέλα με άρωμα περγαμόντο είναι έτοιμη!

Μερίδες 5

Διατροφικά στοιχεία ανα μερίδα
Nutrition Facts
Serving Size 1 Serving
Amount Per Serving
Calories from Fat 257
Calories 301
% Daily Values*
Total Fat 28.57g44%
Saturated Fat 14.731g74%
Polyunsaturated Fat 0.875g
Monounsaturated Fat 6.825g
Cholesterol 88mg29%
Sodium 42mg2%
Potassium 108mg
Total Carbohydrate 7.42g2%
Dietary Fiber 0g0%
Sugars 1.9g
Protein 3.82g

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σπιτική crunchy μερέντα με χαμηλούς υδατάνθρακες.



1 φλ. ψημενα φουντούκια
¼  φλ .κακάο
2 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Στέβια




Αλέθουμε τα ψημένα φουντούκια στο  μπλέντερ εως ότου να γίνουν βούτυρο(γύρω στα 2 λεπτά).
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά  και συνεχίζουμε  το χτύπημα στο μπλέντερ για περίπου 4-6 λεπτά .
Ρυθμίζουμε την γλυκύτητα δοκιμάζοντας πόσο την θέλουμε προσθέτοντας στέβια.(αν δεν έχουμε πρόβλημα μπορούμε να αντικαταστήσουμε την στέβια με μέλι)

Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.

(αν και στο δικό  μας ψυγείο δεν μένει πάνω από 1-2 μέρες!)


Θρεπτικα στοιχεια για ολοκληρο το βαζακι :
Nutrition Facts
Serving Size 1 Serving
Amount Per Serving
Calories from Fat 972
Calories 1113
% Daily Values*
Total Fat 108g166%
Saturated Fat 22.35g112%
Polyunsaturated Fat 11.651g
Monounsaturated Fat 68.583g
Cholesterol 61mg20%
Sodium 8mg0%
Potassium 1259mg
Total Carbohydrate 34.76g12%
Dietary Fiber 20.2g81%
Sugars 6.79g
Protein 24.63g
Vitamin A 15%Vitamin C 14%
Calcium 19%Iron 52%

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μπάρες πρωϊνού με δαμάσκηνα, ξινόμηλα και σοκολάτα



Kαλό μήνα! Καλό φθινόπωρο!
Σαν χτες μου φαίνεται που έγραψα την προηγούμενη μου ανάρτηση! Πραγματικά αν κάποιος με ρώταγε τι εποχή νιώθω ότι είναι κι όχι τι είναι πραγματικά θα του έλεγα Αύγουστος φυσικά!
Για μένα ο Αύγουστος και γενικά το καλοκαίρι πέρασε σαν νερό, ίσως και λίγο μονότονα ή στενάχωρα κάποιες φορές…
Με την δροσούλα λοιπόν του φθινοπώρου σκέφτηκα να ανεβάσω μία συνταγή χαμηλών υδατανθράκων πάντα, που κάποιες φορές καλύπτει υγιεινά την ανάγκη μας για γλυκό.
Πρόκειται για μπάρες πρωινού (ή δεκατιανού ή απογευματινού!) με ξινόμηλα και μαύρη σοκολάτα. Βγαίνουν γύρω στα 20 κομμάτια αν τις κάνετε λεπτές σαν κράκερς όπως τις έκανα εγώ ή γύρω στα 15 αν γίνουν πιο παχουλές..


Μπάρες πρωϊνού με ξινόμηλα και μαύρη σοκολάτα

2 ξινόμηλα καθαρισμένα σε κύβους
140 γρ. δαμάσκηνα
1 φλ. αμύγδαλα σε πούδρα (αλεσμένα πολύ καλά)
1 φλ. ινδοκάρυδο
100γρ. σοκολάτα 74% (τριμμένη σε χοντρά κομμάτια)
10 σταγόνες στέβια
2 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι αλάτι

Αρχικά αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα εως ότου να βγάλουν το βούτυρο τους.(θέλει αρκετή ώρα στο δυνατό).
Κατόπιν αλέθουμε τα μήλα και τα δαμάσκηνα και τα προσθέτουμε στο αμυγδαλοβούτυρο. Προσθέτουμε τις βανίλιες,την στέβια,  το αλάτι, την κανέλλα, το ινδοκάρυδο και την σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα σε ταψί με λαδόκολλα και χαράζουμε τα κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (ίσως και παραπάνω αν θέλουμε να γίνουν τραγανά). Εγώ τα προτίμησα μαλακά σαν μπάρες δημητριακών αλλά αρκετά πιο λεπτές.

ΥΓ. Συνήθως τις κρατάω στο ψυγείο - μου αρέσουν καλύτερα παγωμένες. Δοκιμάστε τις!!

Nutrition Facts
Serving Size 1 Serving
Amount Per Serving
Calories from Fat 62
Calories 90
% Daily Values*
Total Fat 6.89g11%
Saturated Fat 2.005g10%
Polyunsaturated Fat 0.01g
Monounsaturated Fat 0.01g
Cholesterol 0mg0%
Sodium 3mg0%
Potassium 11mg
Total Carbohydrate 6.31g2%
Dietary Fiber 1.4g6%
Sugars 2.53g
Protein 1.97g
 *τα θρεπτικα στοιχεια αφορουν την μεριδα οταν εχουμε βγαλει 20 κομματια.