Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Low carb παγωτό στρατσιατελλα με άρωμα περγαμόντου και οι προετοιμασίες για το φθινόπωρο.

Δεν ξέρω τι με έπιασε φέτος και νιώθω σαν το μυρμήγκι που προσπαθεί να μαζέψει για τον χειμώνα. Ο Σεπτέμβριος βρήκε την κουζίνα μου με κατσαρόλες να βράζουν, με δίσκους να αποξηραίνουν, με πιατάκια με σπόρους από λαχανικά….
Σχεδόν κάθε μέρα βρίσκω λόγο να την ανακατεύω, πάντα βέβαια με καλό σκοπό.
Σκοπός μου φέτος ήταν η συντήρηση, η αποθήκευση και η φύλαξη σε βάζα διαφόρων υλικών που θα ήθελα να τα είχα διαθέσιμα τον χειμώνα. Κάτι όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυράδες που τότε μάλιστα δεν είχαν ψυγείο και γέμιζαν με βάζα τα ράφια της κουζίνας.
Μέχρι τώρα οπότε έχω κάνει :

-         Σάλτσα ντομάτας σε αποστειρωμένα βάζα (και έπεται κι άλλη)
-         Λιαστές ντομάτες (από αυτά τα μικρά τα βελανίδια, όμως θα δοκιμάσω σύντομα και τα πομοντόρο)
-         Εκχύλισμα βανίλιας (το οποίο είναι πανεύκολο και το έχω ερωτευτεί)
-         Πιπεριές φλωρίνης στο βάζο (και εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες γιατί δεν μένουν πάνω από μία εβδομάδα)
-         Αλεύρι καρύδας και αλεύρι αμυγδάλου καθώς και αμυγδαλοβούτυρο για να έχω διαθέσιμα στις καινούριες μου συνταγές.
-         Αποξήρανση μαϊντανού, δυόσμου και άνηθου, τόσο χρήσιμα όταν είναι στο βαζάκι.
-         Αποξήρανση και φύλαξη σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης.
-         Επίσης στην κατάψυξη ολόκληρες πολύχρωμες στρογγυλές πιπεριές που βρήκα σε καλή τιμή για όταν πιάσουν τα κρύα.
-         Ζωμός από βιολογικό κοτοπουλάκι (είναι κρίμα να πάει χαμένος)
-         Πετιμέζι (αφού πρώτα έφτιαξα μουστοκούλουρα με όσο μούστο χρειαζόμουν)


Επίσης  σύντομα περιμένω να βρω ωραίες κίτρινες κολοκύθες  και να βρω κάποιον τρόπο να τις διατηρήσω εκτός κατάψυξης.
Και στις επόμενες μέρες ξεκινάω να ενεργοποιήσω το κεφίρ που πήρα αυτές τις μέρες να δω αν μπορώ να φτιάχνω μόνη μου μια και πίνω σχεδόν κάθε μέρα.

Νομίζω πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Θαυμάζω τις παλιές νοικοκυρές που ήξεραν πώς να προετοιμαστούν για την κάθε εποχή και πιστεύω ότι αυτού του είδους η οικιακή οικονομία βοηθάει πολύ ένα σπίτι.
Εσείς τι αποθηκεύσατε για τον χειμώνα;

    Για να μην ξεχνάμε όμως και το καλοκαίρι που έφυγε σας προτείνω ένα πολύ αρωματικό και δροσιστικό παγωτάκι. Προσωπικά τρώω παγωτό και μέσα στον χειμώνα αφού πάντα το θέλω σε μορφή κρέμας . Εχω φτάσει σε σημείο να ζεσταίνω το παγωτό στο καλοριφέρ (ναι, μην γελάτε! )για να έχει αυτή την κρεμένια υφή που μ αρέσει….


Αν κατορθώσατε λοιπόν και διαβάσατε αυτό το παραλήρημα οικιακής οικονομίας δικαιούστε νομίζω και μία κουταλίτσα από λίγο low carb δροσιστικό παγωτό με άρωμα περγαμόντου.


330 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί
130 γρ γιαούρτι          
60 γρ σοκολάτα 74%
10 περίπου σταγόνες στέβια (δοκιμάζουμε αναλόγως)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (ή βανίλια σκόνη)
Ξύσμα περγαμόντο

Ανακατεύουμε την σαντιγύ με το γιαούρτι , την στέβια , την βανίλια και το περγαμόντο και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη. Κάθε 2-3 ώρες το χτυπάμε για να αφρατέψει και να σπάσουν τα κρυσταλλάκια (εκτός αν έχουμε παγωτομηχανή).
Μετά το τελευταίο χτύπημα προσθέτουμε την σοκολάτα χοντροτριμμένη σε κομματάκια.
Η στρατσιατέλα με άρωμα περγαμόντο είναι έτοιμη!

Μερίδες 5

Διατροφικά στοιχεία ανα μερίδα
Nutrition Facts
Serving Size 1 Serving
Amount Per Serving
Calories from Fat 257
Calories 301
% Daily Values*
Total Fat 28.57g44%
Saturated Fat 14.731g74%
Polyunsaturated Fat 0.875g
Monounsaturated Fat 6.825g
Cholesterol 88mg29%
Sodium 42mg2%
Potassium 108mg
Total Carbohydrate 7.42g2%
Dietary Fiber 0g0%
Sugars 1.9g
Protein 3.82g

Blog Widget by LinkWithin

8 σχόλια:

  1. Παγωτό με άρωμα περγαμόντου; Πολύ πρωτότυπο! Και θα πρέπει να είναι και πολύ νόστιμο! Μπράβο για την ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φτου φτου φτου!
    Εντάξει δεν παίζεσαι με όλα αυτά τα καλούδια που έχεις φτιάξει!
    Εκχύλισμα βανίλιας και αλεύρι καρύδας ε;; Τι ωραία πράγματα!
    Όσο για το παγωτό σου, επίσης πολύ καλό!
    Μου αρέσει που είναι low carb και ωραία η προσθήκη περγαμόντου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πάρει φόρα Ερμιόνη μου! βγάζω το άχτι μου φέτος που επιτέλους έχω λίγο πιο πολύ ελεύθερο χρόνο...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Διαβασα τα ποστ σου για τις διαιτες και ποσο σε καταλαβαινω. Κουβαλαγα τα κιλα των εγκυμοσυνων αρκετα χρονια κανοντας διαφορες διαιτες. Η μονη διαιτα που με βοηθησε ηταν η διαιτα Ντουκαν. Κοιταξε την λιγο, ειναι σκληρη αλλα αποτελεσματικοτατη και κυριως εχει πλανο συντηρησης 2 σταδιων για να αποφυγεις το φαινομενο γιο γιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα! καλως ηλθες! Την εχω κανει την Ντουκαν στο παρελθον πολυ πριν ελθει στην Ελλαδα, οταν κυκλοφορουσε μονο στα γαλλικα φορουμ. Μοιαζει αρκετα με τις low carb απλα αν θυμαμαι επιτρεπει πιτουρο βρωμης;
      Δεν ειναι κακη σαν διαιτα ισως αργοτερα να την επιχειρησω, τωρα εχω βρει ενα μοτιβο διατροφης που ειναι ευκολο και αποτελεσματικο (οταν το ακολουθω φυσικα) και δεν με κουραζει καθολου. Ασε που με την διαιτα χαμηλων υδατ. που κανω δεν πειναω πια.
      Απ οτι ξερω εχει και αυτη 2ο σταδιο (της συντηρησης) τωρα ποτε ακριβως θα φτασουμε εκει...Κυριος οιδε....
      Σ'ευχαριστω παντως!
      Καλο απογευμα!

      Διαγραφή
  4. Το περγαμόντο το λατρεύω. Το άρρωμά του είναι το πλέον μεθυστικό για μένα. Το χρησιμοποιώ συχνά σε κέικ. Η ιδέα του παγωτού με έχει ξετρελάνει!!! Εξυπνο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρεσει και το παγωτο ο συνδυασμος δινει μια φρεσκαδα, μια δροσια.
      Δοκιμασε το! Καλημερα!

      Διαγραφή