Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μελωμένες φτερούγες κοτόπουλου με δαμάσκηνα

Τα sweet and spicy ελληνιστί γλυκά και πικάντικα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Συνήθως είναι κουζίνα μεξικάνικη ή Τέξας bbq και εμπλουτίζονται με σάλτσες τύπου σόγιας. Μακριά από εμένα αυτά. Η ελληνική κουζίνα μπορεί άνετα να συνδυάσει αυτές τις γεύσεις με παραδοσιακά και αγνά προϊόντα .
Έκανα λοιπόν την δοκιμή μου…και ενθουσιάστηκα!
Χρησιμοποίησα δαμάσκηνα για να δώσω την γλυκιά και ελαφρώς ξυνούτσικη γεύση, μουστάρδα και σκόρδο για το πικάντικο και το αποτέλεσμα με δικαίωσε!
Είναι αυτό που λέμε «να γλείφεις και τα δάχτυλα σου»…στην κυριολεξία όμως!

Υλικά
850-1000 γρ φτερούγες κοτόπουλου
15 αποξηραμένα δαμάσκηνα
3 κουταλιές χυμός ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές γλυκιά πάπρικα
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. νερό
Ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι


Αλέθουμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ το λάδι) και αλέθουμε καλά. Στρώνουμε τις φτερούγες στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά (έχουμε ρίξει και στην σάλτσα αλατοπίπερο γι αυτό θέλει προσοχή) και περιχύνουμε με την σάλτσα. Στο τέλος περιχύνουμε και με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα περίπου ( ή και λίγο παραπάνω).
Blog Widget by LinkWithin

15 σχόλια:

  1. Τα δαμάσκηνα πραγματικά απογειώνουν το πιάτο. Δίνουν πολύ ενδιαφέρουσα γεύση και δημιουργούν την επιθυμητή γλυκόξινη αίσθηση.
    Δεν τα έχω δοκιμάσει σε συνδυασμό με κοτόπουλο, ενδιαφέρον φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά τα δαμάσκηνα είναι αγαπημένο φρούτο, με το κοτόπουλο ταιριάζει πολύ. Καλημέρα Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  2. Ωραία!
    Στην καταλληλότερη συνταγή ήρθα να σερβιριστώ!
    Αγαπημένες γεύσεις και με τα δαμάσκηνα έδωσες το κάτι παραπάνω στη νοστιμιά τους!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα'σαι καλά Ζαμπία μου, κερνάω και ένα και δύο πιάτα, για μένα είναι φαγητό άκρως εθιστικό! Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Σιγά καλέ....άσε κάτι και για μας!!!!!
      Λουκούμι το κοτοπουλάκι!!!

      Διαγραφή
  3. ΜΜΜΜ πολύ νόστιμιά μου μυρίζει!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου αρέσει η ελληνική εκδοχή του γλυκόξινου! Λαχταριστό το πιάτο σου, Λουλού μου! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γλυκόξινα μου αρέσουν και εμένα πολύ. Απλά δεν μπορώ την σόγια και τις σάλτσες ψαριού και τα υπόλοιπα κινέζικα και το ψάχνω λίγο διαφορετικά. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Από τη φώτο φαίνεται πολύ... μιαμ μιαμ! Κάποτε δεν χρησιμοποιούσα καθόλου δαμάσκηνα στο φαγητό, όμως στην πορεία δοκίμασα κάποιες συνταγές και μου άρεσαν, οπότε φαντάζομαι ότι και στο κοτόπουλο θα πηγαίνουν καταπληκτικά!
    Καλό απόγευμα Loulou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ λέω, τα δαμάσκηνα πάνε με όλα! Εκτός από ψάρι βέβαια (που και πάλι ίσως πάνε με κανένα παχύ ψάρι δεν ξέρω). Μόνο που δεν βρίσκουμε ελληνικά. Κρίμα είναι.
      Καλημέρα, ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Και τα δάχτυλα γλείφουμε και τα σάλια μας τρέχουν … πανδαισία γεύσης είναι αυτό το φαγάκι Λουλού μου!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Silena μου! Ελπίζω να σου αρέσουν και εσένα τα δαμάσκηνα.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλως σε βρήκα! Τέλεια η συνταγή σου και το blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή