Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Kι όμως...σπανακόπιτα!


Xτες ήθελα να μυρίσει η κουζίνα μου μαμαδίστικο «φαγητό». Να θυμηθώ λίγο τα παιδικά μου χρόνια μέσα στην κουζίνα της μητέρας μου…(ακόμα εκεί μ’αρέσει βέβαια να χώνομαι αλλά τέλος πάντων). Και σκέφτηκα….

Tί άλλο?? Σπανακόπιτα!!!Μα είμαι σε δίαιτα….ή τουλάχιστον να το πούμε προσεκτική διατροφή…(γιατί δίαιτα ποτέ μου δεν κατάφερα να κάνω).
Αποφάσισα λοιπόν να τη φέρω στα δικά μου μέτρα…δεν μπορεί, είπα, θα υπάρχει τρόπος..και υπήρχε!


1,5κιλό σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 πράσα
½ ματσάκι άνηθος
2 ματσάκια μυρώνια ή αλλιώς καυκαλήθρες

4 φύλλα (αγοραστά ή ακόμα καλύτερα σπιτικά)

4κουταλιές λάδι για το σωτάρισμα

12 κουταλιές λάδι για την πίττα (6 μέσα στα χόρτα και 6 για το άλλειμμα των φύλλων)

Τεμαχίζουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς λάδι να ζεματιστεί. Κατόπιν το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με το λάδι (4κ)(εννοείται ψιλοκομμένα).
Ενώνουμε το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια και τα πράσσα και προσθέτουμε επίσης ψιλοκομμένα τα μυρώνια και τον άνηθο. Προσθέτουμε και τις 6 κουταλιές λάδι.
Σ’ένα ταψί σχετικά μεγάλο απλώνουμε λαδόχαρτο.
Ανοίγουμε τα φύλλα τα λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι (αφήνουμε και λίγο για το τέλος) και μοιράζουμε την γέμιση.Φτιάχνουμε 4 ρολλά από 7 κομμάτια το καθένα. Αλείβουμε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι και χαράσσουμε τα κομμάτια.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180’) για 45 λεπτά περίπου.

Κάθε ρολό είναι λίγο λιγότερο από 7 πόντους, ενώ κάθε κομμάτι είναι γύρω στον 1 πόντο.

Καλή μας όρεξη!!
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα φαγητό πάρα πολύ υγιεινό, αν είσαι προσεκτική στην χρήση του λαδιού και δεν την κάνεις να "κολυμπά" στο λάδι, loulou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ ότι φαίνεται penelope έχεις δίκιο... ίσως λανθασμένα είχα την εντύπωση οτι είναι παχυντικό φαγητό επειδή ακριβώς συνήθως την γευόμουν πλούσια σε λάδι... βέβαια άλλη νοστιμιά έχει κολυμπηστή όπως και να το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή