Η συνταγή είναι παραδοσιακή κρητική από την Σητεία και την έχουμε χρόνια στην οικογένεια από μία φίλη της μητέρας μου. Αλλιώς λέγεται και "σταφιδωτά", ίσως κάποιοι με καταγωγή από Κρήτη να την ξέρουν..
Είναι πολύ απλή, θυμίζει την απλότητα του παλιού φαγητού που καταφέρνει όμως και παραμένει απίστευτα νόστιμο..
Δεν έκανα καμμία παρέμβαση γιατί θέλω αυτή την φορά να σας δώσω μία αυθεντική συνταγή ... Πιθανόν να γίνεται να βάλουμε αλεύρι ολικής ή μέλι αντί για ζάχαρη, δεν το έχω δοκιμάσει όμως...αν κάποιος θελήσει να το δοκιμάσει και του πετύχει πολύ θα ήθελα να μας στείλει την παραλλαγή και γιατί όχι και την φωτογραφία του..(της συνταγής εννοώ, μην παρεξηγηθούμε κιόλας!lol).
Είναι απίστευτα τραγανά και ο,τι πρέπει με το καφέ ή το πρωϊνό μας!
Φτιάξτε τα θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!
Υλικά
2 φλυτζάνια καλαμποκέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
1,5 φλ. χυμό πορτοκάλι (φυσικό)
1,5 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ 1 κιλό γοχ και 500 γρ. ζέας)
1 μπαίηκιν
ξύσμα 1 λεμονιού και 1 πορτοκαλιού
1,5 κουταλάκι αμμωνία
γέμιση
150 γρ. αλεσμένες σταφίδες ξανθές
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κανέλλα
ξύσμα 1 λεμονιού
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη καλά και κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό μέσα στον οποίο ρίχνουθμε την αμμωνία να φουσκώσει και να πέσει μέσα στο μίγμα μας. Προσθέτουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά (και το μπαίηκιν). Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι, εξαρτάται πόσο δυνατό είναι, ο σκοπός είναι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα.
Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη και ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τις αλεσμένες σταφίδες με τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
Παίρνουμε μπαλάκια από την ζύμη στα χέρια μας, τα πλάθουμε στενόμακρα σαν τα μελομακάρουνα και τα πατάμε πάνω σε μία σχαρίτσα για να ανοίξουν ελαφρώς και να πάρουν και σχέδιο. Βάζουμε σε καθένα πολύ λίγο από την γέμιση και κλείνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 για 40' περίπου.(να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα).
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι αν θέλετε ή να προσθέσετε καρύδια μέσα στην γέμιση.
καλή επιτυχία!
Βγαίνουν γύρω στα 85 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κάνετε)
Σύνολο πόντων 285 (μην τρομάζετε, η δόση είναι μεγάλη)
Αν το διαιρέσουμε δια 85 έρχεται στα 3.3 pointsplus για κάθε μπισκότο!
Βγαίνουν γύρω στα 85 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θα τα κάνετε)
Σύνολο πόντων 285 (μην τρομάζετε, η δόση είναι μεγάλη)
Αν το διαιρέσουμε δια 85 έρχεται στα 3.3 pointsplus για κάθε μπισκότο!
Προσωπικά βρίσκω τα νηστίσιμα μπισκότα άκρως γευστικά, όπως και τα κουλουράκια, και πάντα τα τιμούμε δεόντως. Ταψιά και ταψιά κάθε φορά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι και μια ωραία εβδομάδα επίσης.
Eτσι και εμείς ..ταψιά φτιάχνουμε εξ'ου και η μεγάλη δόση!
ΔιαγραφήΔιατηρούνται για πολύ καιρό άλλωστε.
καλή εβδομάδα!
Ωραιότατα τα μπισκοτάκια σου, καλώς σε βρήκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Λίλα! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
ΔιαγραφήΓευστικότατα φαίνονται! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ γευστικά! Η μητέρα μου κάποια από αυτά τα γεμίζει με μερέντα! Εκεί να δεις το πανηγύρι! Ολοι αναζητούν αυτά με την μερέντα!
ΔιαγραφήΤί υπέροχη η συνταγή σου Λούλου μου!Νόστιμα καί μοσχομυριστά!!Θά δοκιμαστούν σίγουρα!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μοσχομυρίσει το σπίτι Dimi! Θα με θυμηθείς!
ΔιαγραφήΘα τα δοκιμάσω με ολικής και μέλι,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε λίγες μέρες θα σου στείλω τα νέα μου!
Πολλά φιλιά!!!!
Σοφία δοκίμασε τα και πες μου. (αν και τα έχεις καταφέρει με πολύ πιο δύσκολες συνταγές, είμαι σίγουρη οτι θα τα κάνεις τέλεια).
ΔιαγραφήΘα χαρώ πολύ να τα δω με την πιο υγιεινή τους εκδοχή!
Καλό βράδυ, φιλιά!
το πόσο μου αρέσουν τέτοιες παραδοσιακές συνταγές για γλυκά και μπισκότα! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα. Δεν είμαι και ειδική στο να κάνω παραλλαγές γι'αυτό θα τα φτιάξω όπως μας τα προτείνεις Loulou:)
ΑπάντησηΔιαγραφή