...και ναι, είναι τουρτίτσα γενεθλίων, μίνι βέβαια για να φύγει γρήγορα, και να κεραστεί φυσικά...οι πόντοι είναι αρκετοί, αλλά αξίζει τον κόπο..το παντεσπάνι είναι αφρός, πάρα πολύ καλό και ελαφρύ..το "βάρυνα" μόνο λίγο στην γκανάς γιατί ήταν ειδική παραγγελία και δεν ήθελα να χαλάσω χατίρι...
Βάση
4 ασπράδια
45 γρ.φρουκτόζη
1/2 κουτ.γλυκού κρεμόριο
40 γρ. αλεύρι απ
1 κουταλιά μέλι
1 βανίλια
κρέμα μπανάνα
1 φακελάκι ζελέ μπανάνα
1/3 φλ. εβαπορέ (το αραιώνουμε σε νερό τόσο όσο να έχουμε 1 φλυτζάνι)
1 φλ.βραστό νερό (όχι γεμάτο)
γκανάς
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200γρ. κρέμα γάλακτος
σιρόπι
1/3 φλ.νερό
1,5 κουταλιά μέλι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε το κρεμόριο και την φρουκτόζη λίγο πριν το τέλος του χτυπήματος.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι και ανακατεύουμε. κατόπιν προσθέτουμε και την μαρέγκα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω να μην χάσει τον αέρα του.
Το βαζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα (βουτυρωμένο ελαφρά με 1 κουτ.γλυκού λιωμένο βούτυρο) και ψήνουμε γύρω στα 15-20'.
Το ταψάκι είναι διαμέτρου 23 εκ.
Ετοιμάζουμε το ζελέ-κρέμα. στο βραστό νερό διαλύουμε το φακελάκι του ζελέ πολύ καλά.
Το προσθέτουμε στο παγωμένο αραιωμένο εβαπορέ.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για κανένα τεταρτάκι.
Για την γκανάς
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μία βράση την κατεβάζουμε και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Περιμένουμε 5' και μετά ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Σιρόπι
Στο ζεστό νερό ανακατεύουμε το μέλι να διαλυθεί καλά.
Συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει η βάση κάνουμε με το πηρούνι τρυπούλες και σιροπιάζουμε. κατόπιν προσθέτουμε την μισή γκανάς (όχι ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου) και βάζουμε στο ψυγείο για 20' περίπου.
Εν τω μεταξύ το ζελέ κρέμα έχει την υφή μελιού, οπότε όταν κρυώσει το γλυκό με την γκανάς ρίχνουμε από άνω το ζελέ.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Στο τέλος καλύπτουμε με την άλλη μισή γκανάς και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικό).
Βάση
4 ασπράδια
45 γρ.φρουκτόζη
1/2 κουτ.γλυκού κρεμόριο
40 γρ. αλεύρι απ
1 κουταλιά μέλι
1 βανίλια
κρέμα μπανάνα
1 φακελάκι ζελέ μπανάνα
1/3 φλ. εβαπορέ (το αραιώνουμε σε νερό τόσο όσο να έχουμε 1 φλυτζάνι)
1 φλ.βραστό νερό (όχι γεμάτο)
γκανάς
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200γρ. κρέμα γάλακτος
σιρόπι
1/3 φλ.νερό
1,5 κουταλιά μέλι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε το κρεμόριο και την φρουκτόζη λίγο πριν το τέλος του χτυπήματος.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι και ανακατεύουμε. κατόπιν προσθέτουμε και την μαρέγκα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω να μην χάσει τον αέρα του.
Το βαζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα (βουτυρωμένο ελαφρά με 1 κουτ.γλυκού λιωμένο βούτυρο) και ψήνουμε γύρω στα 15-20'.
Το ταψάκι είναι διαμέτρου 23 εκ.
Ετοιμάζουμε το ζελέ-κρέμα. στο βραστό νερό διαλύουμε το φακελάκι του ζελέ πολύ καλά.
Το προσθέτουμε στο παγωμένο αραιωμένο εβαπορέ.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για κανένα τεταρτάκι.
Για την γκανάς
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μία βράση την κατεβάζουμε και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Περιμένουμε 5' και μετά ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Σιρόπι
Στο ζεστό νερό ανακατεύουμε το μέλι να διαλυθεί καλά.
Συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει η βάση κάνουμε με το πηρούνι τρυπούλες και σιροπιάζουμε. κατόπιν προσθέτουμε την μισή γκανάς (όχι ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου) και βάζουμε στο ψυγείο για 20' περίπου.
Εν τω μεταξύ το ζελέ κρέμα έχει την υφή μελιού, οπότε όταν κρυώσει το γλυκό με την γκανάς ρίχνουμε από άνω το ζελέ.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Στο τέλος καλύπτουμε με την άλλη μισή γκανάς και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικό).
Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου είναι όμορφη, νόστιμη και σίγουρα την απολαύασατε!
Z.
Ευχαριστούμε πολύ Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΜμμ τούρτα και μάλιστα χωρίς υδατάνθρακες, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Ελενη, προσπαθησα να την κανω οσο γίνεται πιο ελαφριά (παίρνει κι άλλο βέβαια)...
ΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή! Μου άρεσε που είναι τόσο λάιτ η βάση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σ' αυτόν που έκανε την παραγγελία!
Η βάση είναι πολύ καλή. Είναι αφράτη σαν την βάση του κωκ περίπου και με ελάχιστους υδατάνθρακες..(αν αλλάξει κάποιος το αλεύρι και βάλει ολικής και για γλυκαντικό στέβια γίνεται εξαιρετικά ελαφριά)
ΔιαγραφήΛαχταριστή φαίνεται...μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις μόνο στο ένα κομμάτι Ελένη μου! Φιλιά!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά στον εντολέα λοιπόν με την υπέροχη ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρέμα με ζελέ μπανάνα??? μμμμμ τι όμορφη τούρτα!
Ευχαριστούμε Δήμητρα! Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να είναι ελαφριά και χωρίς πολλά - πολλά...
ΔιαγραφήΔηλαδή όταν εννοείς mini...πόσο mini size ήταν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσος κόσμος μαζεύτηκε και δεν βλέπω ούτε μπουκιά να έχει μείνει... Και είναι η ώρα δύσκολη!
Χιλιοχρόνος ο εορτάζων!
Ολοι οι καλοί χωράνε Πηνελόπη μου! Και στην συγκεκριμένη περίπτωση κερνιούνται! Ευχαριστούμε για τις ευχές!
ΔιαγραφήΩραιότατη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μίνι και ελαφριά!!!!
Χρόνια πολλά!!!!
Ευχαριστούμε πολύ! Μίνι για να μην μπαίνω σε πολλούς πειρασμούς και ελαφριά για να μην νιώθω τύψεις άμα μπω!
ΔιαγραφήΑμ πως!! lol
Καλησπέρα Λούλου μου!!Νά είχα ένα κομμάτι από τήν ζηλευτή σου τούρτα!!Πολύ ωραία συνταγή,καί πολύ ελαφριά!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Dimi μου! Καλό μήνα κι από μένα και ολόγλυκο σαν την τουρτίτσα!
Διαγραφήπολύ καλή η τούρτα και γρήγορη θα έλεγα.....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι αν την εφτιαξες για κάποιον δικό σου να τον/ην χαίρεσαι...
Eυχαριστώ πολύ! Είναι εύκολη τουρτίτσα μόνο που πρεπει να περιμένεις τις στρώσεις να κρυωσουν...
ΔιαγραφήΠολυ εξυπνος συνδυασμος υλικων, λιγες θερμιδες και πολλη γευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμ, η γκανας αν δεν εχει σωστα υλικα, δεν λεει!
Χρονια πολλα στον/στην εορταζοντα!
Eυχαριστούμε πολύ! Το παντεσπάνι έχει όντως λίγες θερμίδες και σίγουρα θα το ξαναφτιάξω..γενικά αν και δεν υπολόγισα πόντους και θερμίδες σίγουρα είναι πιο light.
Διαγραφήελπίζω να πρόλαβα κανένα κομμάτι γιατί η φωτογραφία με ξελίγωσε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος έχει γενέθλια να του ευχηθούμε??
καλό μήνα!
φιλούρες :)
Kαλό μήνα! Ευχαριστούμε για τις ευχές!Σε γυναικα πήγε η τουρτίτσα, της στενής οικογενείας! αλλά πάντα φυλάω ενα κομματακι για το τέλος! Δικό σου Πέλα μου! φιλιά πολλά!
ΔιαγραφήΜμμμμμμ....... τρέλα θα είναι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό κι' ευλογημένο μήνα Loulou
Χρόνια πολλά, εσύ γιόρταζες ή την έφτιαξες για άλλον?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις γιορτές μας παίρνει να το παρακανουμε λιγουλάκι (και απο Δευτέρα δίαιτα)