...η βαρεμάρα φίλοι μου, καλά διαβάσατε.... άμα βαριέσαι να ζυμώσεις λένε 10 μέρες κοσκινίζεις!
Στην προκειμένη περίπτωση δεν βαριόμουν να ζυμώσω...το αντίθετο μάλιστα...βαριόμουν οικτρά να πάω σουπερ-μάρκετ! Ηθελα όμως να φτιάξω αραβική πιτούλα με ωραία γέμιση...γιατί έχω βγάλει ένα πρόγραμμα εβδομάδας που ακολουθώ κατα 90%, και το πρόγραμμα έλεγε αραβικές...πόνταρα οτι θα σερνα τα πόδια μου (το αυτοκίνητο δηλ.) μέχρι το σούπερ-μαρκετ αλλά έφτασε μεσημέρι και εγώ ακόμα πάλευα με το νοικοκυριό ...
...και μου ήρθε η φαεινή ιδέα! (ω, ναι, συμβαίνει κι αυτό καμμιά φορά) Γιατί να μην μπορώ να φτιάξω σπιτικές αραβικές? οεο?
Πάντα είχα στο μυαλό μου τις αραβικές και τις τορτίγιες σαν κάτι που δεν μπορούσε να κατασκευαστεί από έναν απλό θνητό...έπρεπε να ήσουν τουλάχιστον άραβας (ή μεξικάνος στην περίπτωση τορτίγιας..) κι εγώ δεν ήμουν τίποτα απ τα δύο!
Αποφάσισα λοιπόν να τολμήσω, ω ναι, και να βάλω στην αναζήτηση του γούγλη "αραβικές πίτες". Και ως εκ θαύματος χριστιανοί, σωρός οι συνταγές και οι συμβουλές για το πως μπορείς να τις φτιάξεις..και να οι παραλλαγές, και να τα σχόλια...μα πού ζούσα τόσον καιρό??? Ποιά κατάρα με τύφλωνε και με οδηγούσε κατευθείαν στον διάδρομο με τις αραβικές που τις αγόραζα σε πακέτα? εγώ που δοκίμαζα να φτιάξω μέχρι και σοκολάτα....είχα αποκλείσει τις αραβικές??(τσ,τσ...)
Πολλά τα λόγια όμως... επί το εργον.
Η συνταγή είναι από εδώ το υπέροχο σαιτ του tastefull και οι οδηγίες είναι αναλυτικότατες .
Φτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε
στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να
γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η
προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά
να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Εχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ισως να μπορεί να
γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.
Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50γρ το
καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα
πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως
ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η
ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ'αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα
περάσει ο ατμός ανάμεσα.
Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο
χαρτί αντικολλητικό ανάμεσα.
Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το
περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει
να "καπνίζει". Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.
Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ,
διατηρείστε την στο 7-8.
Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Εχω δει
πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το
ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.
Εγω τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε
χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να
τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο, με μεμβράνη ανάμεσα.
Ενα μπαλάκι ζύμης 50γρ ανοίγει σε πίτα 20εκ"
Δείτε οπωσδήποτε το video για να καταλάβετε πώς τις ψήνει και πώς φουσκώνουν. Εγώ προτιμησα τον τρόπο με την σχαρίτσα.
Επίσης βγάζοντας 5 μέτριες πιτούλες είναι περίπου 2 πόντους η καθεμία (pointsplus). Σύνολο είναι 11 πόντοι (χωρίς λάδι-προσωπικά δεν έβαλα) οπότε υπολογίζετε ανάλογα.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν βαριόμουν να ζυμώσω...το αντίθετο μάλιστα...βαριόμουν οικτρά να πάω σουπερ-μάρκετ! Ηθελα όμως να φτιάξω αραβική πιτούλα με ωραία γέμιση...γιατί έχω βγάλει ένα πρόγραμμα εβδομάδας που ακολουθώ κατα 90%, και το πρόγραμμα έλεγε αραβικές...πόνταρα οτι θα σερνα τα πόδια μου (το αυτοκίνητο δηλ.) μέχρι το σούπερ-μαρκετ αλλά έφτασε μεσημέρι και εγώ ακόμα πάλευα με το νοικοκυριό ...
...και μου ήρθε η φαεινή ιδέα! (ω, ναι, συμβαίνει κι αυτό καμμιά φορά) Γιατί να μην μπορώ να φτιάξω σπιτικές αραβικές? οεο?
Πάντα είχα στο μυαλό μου τις αραβικές και τις τορτίγιες σαν κάτι που δεν μπορούσε να κατασκευαστεί από έναν απλό θνητό...έπρεπε να ήσουν τουλάχιστον άραβας (ή μεξικάνος στην περίπτωση τορτίγιας..) κι εγώ δεν ήμουν τίποτα απ τα δύο!
Αποφάσισα λοιπόν να τολμήσω, ω ναι, και να βάλω στην αναζήτηση του γούγλη "αραβικές πίτες". Και ως εκ θαύματος χριστιανοί, σωρός οι συνταγές και οι συμβουλές για το πως μπορείς να τις φτιάξεις..και να οι παραλλαγές, και να τα σχόλια...μα πού ζούσα τόσον καιρό??? Ποιά κατάρα με τύφλωνε και με οδηγούσε κατευθείαν στον διάδρομο με τις αραβικές που τις αγόραζα σε πακέτα? εγώ που δοκίμαζα να φτιάξω μέχρι και σοκολάτα....είχα αποκλείσει τις αραβικές??(τσ,τσ...)
Πολλά τα λόγια όμως... επί το εργον.
Η συνταγή είναι από εδώ το υπέροχο σαιτ του tastefull και οι οδηγίες είναι αναλυτικότατες .
"Υλικά για 6-7 πίτες
μία κούπα αλεύρι μαλακό
μισή κούπα νερό (χλιαρό καλύτερα)
λίγο αλάτι
λίγο λάδι (προαιρετικό)
ΕκτέλεσηΦτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε
στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να
γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η
προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά
να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Εχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ισως να μπορεί να
γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.
Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50γρ το
καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.
Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα
πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως
ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η
ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ'αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα
περάσει ο ατμός ανάμεσα.
Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο
χαρτί αντικολλητικό ανάμεσα.
Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το
περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει
να "καπνίζει". Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.
Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ,
διατηρείστε την στο 7-8.
Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Εχω δει
πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το
ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.
Εγω τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε
χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να
τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο, με μεμβράνη ανάμεσα.
Ενα μπαλάκι ζύμης 50γρ ανοίγει σε πίτα 20εκ"
Δείτε οπωσδήποτε το video για να καταλάβετε πώς τις ψήνει και πώς φουσκώνουν. Εγώ προτιμησα τον τρόπο με την σχαρίτσα.
Επίσης βγάζοντας 5 μέτριες πιτούλες είναι περίπου 2 πόντους η καθεμία (pointsplus). Σύνολο είναι 11 πόντοι (χωρίς λάδι-προσωπικά δεν έβαλα) οπότε υπολογίζετε ανάλογα.
Eκανες πολύ καλά που επέλεξες την συγκεκριμμένη συνταγή, οι συνταγές της Βίκυς είναι εγγύηση, είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Ειναι οντως πολυ καλη συνταγη. Και πιστευω οτι οσο την φτιαχνει καποιος τοσο και βελτιωνεται..
ΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν οι αραβικές πίτες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μπει σε διαδικασία να φτιάξω ποτέ.... Έλλειψη χρόνου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου που ασχολήθηκες όμως. Τα σπιτικά πάντα είναι καλύτερα.
Δήμητρα είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΕΣ! Πραγματικα δεν θέλει πολύ χρόνο..έτσι νόμιζα και εγώ και μετά σκέφτηκα ..μα καλά πάω και αγοράζω κάτι τόσο εύκολο? δοκίμασε τις και θα δεις...φιλιά!
ΔιαγραφήΜού αρέση νά ανακατεύομαι μέ τά ζυμάρια Λούλου μου!!Σίγουρα θά τίς δοκιμάσω!!Πολλή ωραία συνταγή!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφή