Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Σοκολατένιο κεκάκι με κίτρινη κολοκύθα …και μόνο με 1,5 πόντο το κομμάτι!


Καιρό τώρα έβλεπα τις κίτρινες κολοκύθες στο σούπερ-μάρκετ να μου κλείνουν το μάτι.
Μέχρι στιγμής τις είχα δοκιμάσει μόνο σε κολοκυθόπιτα γλυκειά που φτιάχνει η μητέρα μου και μοιάζει πολύ με μπακλαβά. ¨όμως εγώ ήθελα κάτι πιο ελαφρύ….και η κολοκύθα ένιωθα ότι είναι πολύ ευέλικτο υλικό…αποφάσισα λοιπόν να κάνω ένα νηστίσιμο κέικ που έκανα συχνά παλιότερα και να αφαιρέσω εντελώς το λάδι. Το πείραμα πέτυχε ….δυστυχώς όμως οι κολοκύθες είναι στο τέλος τους πια και δεν προλαβαίνω να κάνω πολλούς πειραματισμούς…




2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι αλεύρι ζέας (ή ολικής)
6 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουτ.γλυκού σόδα
1 φλυτζάνι στέβια κρυσταλλική
2 κουταλιές σούπας μέλι
10 κουταλιές σούπας κίτρινη κολοκύθα πολτοποιημένη
1 σφηνάκι κονιάκ
2 βανίλιες
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ακέρωτου φυσικά)
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Καταρχήν πρέπει να πολτοποιήσουμε την κολοκύθα. Τον τρόπο τον πήρα από το syntagespareas.gr σε κάποια συνταγή για κολοκυθομάφινς αν θυμάμαι καλά. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια και την κόβουμε λεπτές φέτες.Τις τυλίγουμε πρώτα σε λαδόχαρτο και μετά σε αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι στον φούρνο στους 200 για ½ ώρα περίπου. Όταν τις βγάλουμε τις αλέθουμε στο μουλτι και  πολτός μας είναι έτοιμος.
Για το κέικ απλά χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ.
Ντύνουμε μια φόρμα με λαδόχαρτο, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180.
Όταν βγάλουμε το κεικ περιμένουμε λίγο να κρυώσει και μετά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βγαίνει γύρω στις 24 λεπτές φέτες , καθεμία υπολογίζεται για 1,5 πόντο μόνο.
Η κίτρινη κολοκύθα μας βοηθάει ώστε ν υποκαταστήσει το λάδι που δεν υπάρχει σ’αυτή την συνταγή και που όσο υγιεινό κι αν είναι θα μας ανέβαζε τους πόντους στους 4-5 το κομμάτι.
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Λουλού.
    Λαχταριστό το κέικ που μας προτείνεις και σίγουρα δεν μοιάζει να του λείπει τίποτε. Η κολοκύθα θα πρέπει να το νοστιμίζει πολύ!

    Καλό σου απόγευμα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όντως πολύ μυρωδάτο και αφράτο! Σ'ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...και να προσθέσω οτι σήμερα το κεικ είναι ακόμα πιο μυρωδάτο από χτες!! Βέβαια ήταν μέσα σε αυτά τα κουτιά από μπισκότο τα μεταλλικά, ίσως αυτό βοηθάει να συντηρηθεί καλύτερα!Σίγουρα θα το επαναλάβω! (περιττό να σας πω οτι έφαγε ΚΑΙ ο άντρας μου που αυτά τα διαιτητικά γενικά τα ψιλο...σνομπαρει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμμ!!!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!!!! Ένα βραβειάκι σε περιμένει εδώ... http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2211.html...... Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή