Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Μίνι τουρτίτσα γενεθλίων!

...και ναι, είναι τουρτίτσα γενεθλίων, μίνι βέβαια για να φύγει γρήγορα, και να κεραστεί φυσικά...οι πόντοι είναι αρκετοί, αλλά αξίζει τον κόπο..το παντεσπάνι είναι αφρός, πάρα πολύ καλό και ελαφρύ..το "βάρυνα" μόνο λίγο στην γκανάς γιατί ήταν ειδική παραγγελία και δεν ήθελα να χαλάσω χατίρι...







Βάση
4 ασπράδια
45 γρ.φρουκτόζη
1/2 κουτ.γλυκού κρεμόριο
40 γρ. αλεύρι απ
1  κουταλιά μέλι
1 βανίλια

κρέμα μπανάνα
1 φακελάκι ζελέ μπανάνα
1/3 φλ. εβαπορέ (το αραιώνουμε σε νερό τόσο όσο να έχουμε 1 φλυτζάνι)
1 φλ.βραστό νερό (όχι γεμάτο)

γκανάς
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200γρ. κρέμα γάλακτος

σιρόπι
1/3 φλ.νερό
1,5 κουταλιά μέλι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε το κρεμόριο και την φρουκτόζη λίγο πριν το τέλος του χτυπήματος.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι και ανακατεύουμε. κατόπιν προσθέτουμε και την μαρέγκα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω να μην χάσει τον αέρα του.
Το βαζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα (βουτυρωμένο ελαφρά με 1 κουτ.γλυκού λιωμένο βούτυρο) και ψήνουμε γύρω στα 15-20'.
Το ταψάκι είναι διαμέτρου 23 εκ.

Ετοιμάζουμε το ζελέ-κρέμα. στο βραστό νερό διαλύουμε το φακελάκι του ζελέ πολύ καλά.
Το προσθέτουμε στο παγωμένο αραιωμένο εβαπορέ.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για κανένα τεταρτάκι.

Για την γκανάς
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μία βράση την κατεβάζουμε και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα ψιλοκομμένη. Περιμένουμε 5' και μετά ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

Σιρόπι
Στο ζεστό νερό ανακατεύουμε το μέλι να διαλυθεί καλά.

Συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει η βάση κάνουμε με το πηρούνι τρυπούλες και σιροπιάζουμε. κατόπιν προσθέτουμε την μισή γκανάς (όχι ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου) και βάζουμε στο ψυγείο για 20' περίπου.
Εν τω μεταξύ το ζελέ  κρέμα έχει την υφή μελιού, οπότε όταν κρυώσει το γλυκό με την γκανάς ρίχνουμε από άνω το ζελέ.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Στο τέλος καλύπτουμε με την άλλη μισή γκανάς και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικό).

Blog Widget by LinkWithin

24 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα!
    Η τούρτα σου είναι όμορφη, νόστιμη και σίγουρα την απολαύασατε!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμ τούρτα και μάλιστα χωρίς υδατάνθρακες, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελενη, προσπαθησα να την κανω οσο γίνεται πιο ελαφριά (παίρνει κι άλλο βέβαια)...

      Διαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστή! Μου άρεσε που είναι τόσο λάιτ η βάση!
    Χρόνια πολλά σ' αυτόν που έκανε την παραγγελία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βάση είναι πολύ καλή. Είναι αφράτη σαν την βάση του κωκ περίπου και με ελάχιστους υδατάνθρακες..(αν αλλάξει κάποιος το αλεύρι και βάλει ολικής και για γλυκαντικό στέβια γίνεται εξαιρετικά ελαφριά)

      Διαγραφή
  4. Λαχταριστή φαίνεται...μου τρέχουν τα σάλια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις μόνο στο ένα κομμάτι Ελένη μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στον εντολέα λοιπόν με την υπέροχη ιδέα!
    Κρέμα με ζελέ μπανάνα??? μμμμμ τι όμορφη τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Δήμητρα! Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να είναι ελαφριά και χωρίς πολλά - πολλά...

      Διαγραφή
  6. Δηλαδή όταν εννοείς mini...πόσο mini size ήταν;
    Τόσος κόσμος μαζεύτηκε και δεν βλέπω ούτε μπουκιά να έχει μείνει... Και είναι η ώρα δύσκολη!

    Χιλιοχρόνος ο εορτάζων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι οι καλοί χωράνε Πηνελόπη μου! Και στην συγκεκριμένη περίπτωση κερνιούνται! Ευχαριστούμε για τις ευχές!

      Διαγραφή
  7. Ωραιότατη!!!
    Και μίνι και ελαφριά!!!!
    Χρόνια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Μίνι για να μην μπαίνω σε πολλούς πειρασμούς και ελαφριά για να μην νιώθω τύψεις άμα μπω!
      Αμ πως!! lol

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Λούλου μου!!Νά είχα ένα κομμάτι από τήν ζηλευτή σου τούρτα!!Πολύ ωραία συνταγή,καί πολύ ελαφριά!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Dimi μου! Καλό μήνα κι από μένα και ολόγλυκο σαν την τουρτίτσα!

      Διαγραφή
  9. πολύ καλή η τούρτα και γρήγορη θα έλεγα.....να σαι καλά
    και αν την εφτιαξες για κάποιον δικό σου να τον/ην χαίρεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ! Είναι εύκολη τουρτίτσα μόνο που πρεπει να περιμένεις τις στρώσεις να κρυωσουν...

      Διαγραφή
  10. Πολυ εξυπνος συνδυασμος υλικων, λιγες θερμιδες και πολλη γευση!
    Εμ, η γκανας αν δεν εχει σωστα υλικα, δεν λεει!
    Χρονια πολλα στον/στην εορταζοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστούμε πολύ! Το παντεσπάνι έχει όντως λίγες θερμίδες και σίγουρα θα το ξαναφτιάξω..γενικά αν και δεν υπολόγισα πόντους και θερμίδες σίγουρα είναι πιο light.

      Διαγραφή
  11. ελπίζω να πρόλαβα κανένα κομμάτι γιατί η φωτογραφία με ξελίγωσε!!!
    ποιος έχει γενέθλια να του ευχηθούμε??
    καλό μήνα!
    φιλούρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλό μήνα! Ευχαριστούμε για τις ευχές!Σε γυναικα πήγε η τουρτίτσα, της στενής οικογενείας! αλλά πάντα φυλάω ενα κομματακι για το τέλος! Δικό σου Πέλα μου! φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μμμμμμμ....... τρέλα θα είναι!!!!
    Καλό κι' ευλογημένο μήνα Loulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά, εσύ γιόρταζες ή την έφτιαξες για άλλον?
    Στις γιορτές μας παίρνει να το παρακανουμε λιγουλάκι (και απο Δευτέρα δίαιτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή