Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Kόκκορας κρασάτος au chocolat


....ή αλλιώς coq au vin όπως λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι..
Κλασσικό κυριακάτικο φαγητό που συνοδεύεται με πατατούλες τηγανητές ή ρυζάκι.
Iδανικό επίσης για όσους γιορτάζουν αύριο!

Πάντα πίστευα οτι το coq au vin ήταν με κρασί και με κόκκινη σάλτσα όπως κάνουμε εμείς εδώ τον δικό μας κοκορίκο με την τόσο πλούσια γεύση του... έκανα λάθος..
Κύριο συστατικό είναι το κρασί Βουργουνδίας, ένα βαθύ κόκκινο κρασί με πλούσια γεύση.
Εχει βέβαια και λαρδί και μπέικον απλά ήθελα να το απλοποιήσω λιγάκι και να το ξεφορτώσω θερμιδικά...
Επίσης οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ένα ολόκληρο μπουκάλι, εγώ όμως για να το ελαφρύνω λίγο έβαλα μισό..
...και στο τέλος να σας πω οτι ένα μυστικό σε κάποια εστιατόρια γαλλικά για να γίνει η σάλτσα πλούσια και μεστή είναι τί άλλο; 
η σοκολάτα!
Μην την φοβηθείτε...δίνει ένα βάθος στην σαλτσούλα, την γλυκίζει λιγάκι αλλά τόσο όσο πρέπει....
..και κάτι τελευταίο..
φτιάξτε το την προηγούμενη και γευτείτε το την επόμενη μέρα (εννοείται το διατηρείτε στο ψυγείο).
Τα αρώματα δένουν καλύτερα και η γεύση απογειώνεται...
...αν κρατηθείτε βέβαια!




1 κόκκορας (2,5 κιλά ήταν ο δικός μου)
500 ml κόκκινο κρασί Βουργουνδίας ή κάποιο άλλο καλό κόκκινο
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
3-4 καρότα σε ροδέλες
μανιτάρια
1 κουταλιά κονιάκ
2 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
2 ξύλα κανέλλας
2 φύλλα δάφνης
3-4 μπαχάρια
λίγο θυμάρι
αλάτι-πιπέρι


30 gr σοκολάτα κουβερτούρα




Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τον κόκκορα να μαριναριστεί με το κρασί, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, καθώς επίσης και με τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Την επόμενη μέρα στεγνώνουμε καλά τον κόκκορα (προσοχή δεν πετάμε την μαρινάδα) και τον σωτάρουμε  σε 2 κουταλιές λάδι.Αφαιρούμε τον κόκκορα και παίρνουμε με μία τρυπητή κουτάλα τα κρεμμύδια και τα καρότα από την μαρινάδα και τα σωτάρουμε και αυτά.
Βάζουμε πάλι μέσα τον κόκκορα σβήνουμε με το κονιάκ και περιχύνουμε με την μαρινάδα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1.5 περίπου ώρα έως ότου μαλακώσει καλά. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε τον κόκκορα από την κατσαρόλα.
Σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό αχνίζουμε (ή σωτάρουμε με λάδι) τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην σάλτσα.
Προσθέτουμε 30 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. 
Παίρνουμε ένα ποτηράκι από την σάλτσα και διαλύουμε μέσα το κορν-φλάουρ και μετά το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Στο τέλος ξανατοποθετούμε τον κόκκορα στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Points+ στήθος (110γρ) 4
μπούτι (100γρ με το κοκκαλο) 4
φτερούγα (50γρ) 3

+σάλτσα μία μερίδα 3.5 



Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Πολύ ιδιαίτερο το φαγάκι σου σήμερα και η σοκολάτα του προσθέτει το κάτι το διαφορετικό!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως ιδιαιτερο Ελενα!η σοκολατα κανει τη διαφορα!

      Διαγραφή
  2. μιαμ!
    τι φαγάκι είναι αυτό;;
    αχ,βαχ!
    χαχα!
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα! Δεν ειναι δυσκολο δοκιμασε το! Φιλια!

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα πρόταση, κάτι διαφορετικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι νομιζω ειδικα σημερα ενα φαγητο που ταιριαζει στην περισταση!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό πιάτο με μοναδική γεύση!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ζαμπια μου! Εχει οντως μοναδικη γευση..αλλοι ριχνουν κακαο , αλλοι σοκολατα..εγω προτιμησα το 2ο. Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Είμαι πολύ περίεργη να το δοκιμάσω με την σοκολάτα,
    δεν έχω φάει ποτέ κάτι τέτοιο, θα το επιχειρήσω σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε το Σοφια μου! πιστευω οτι και σε ενα πιο απλο κοκκινιστο θα ταιριαζει! κανει την γευση πιο πλουσια, πιο γεματη! φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Λούλου μου!!Μμμμμ!Πολύ όμορφη καί ιδιαίτερη η συνταγή σου!!!Είμαι σίγουρη τί υπέροχη γεύση θά προσθέτη καί η σοκολάτα!!Happy Valentine's Day!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δήμητρα! Επίσης χρόνια πολλά και να 'μαστε καλά και καθε μέρα γιορτή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. δεν τόχω ξαναδεί..πολύ καλό πιάτο αλλά και ιδέα....ευτυχώς γιατί σημερα πήξαμε στο γλυκό.....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...κι αυτό έχει κάτι από γλυκό...αλλά πολύ λίγο...ίσα ίσα για το καλό...
      καλό βράδυ!

      Διαγραφή