Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Τούρτα κόκκινη...σαν το....;;

...καταρχήν θέλω να σας πω οτι γενικά τούρτες δεν κάνω...
δεν το'χω; είναι αρκετά θερμιδικές; τις φτιάχνει η μητέρα μου καλύτερα;
ή όλοι αυτοί οι λόγοι μαζι;
γι'αυτό λοιπον θέλω να είστε επιεικείς...μια που προορίζεται για αγαπημένο..
Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος που ανεβάζω αυτή την τούρτα είναι οτι έχω χρησιμοποίησει υλικό...έκπληξη!
Η τούρτα είναι ροζουλιά όπως σας είπα...
ναι αλλά πώς;
Χρώματα ζαχαροπλαστικής και λοιπά χημικά μακριά από μένα.. 
οπότε έπρεπε να βρω μία λύση..
και την βρήκα..
..το καταλάβατε πιστεύω..
τούρτα κόκκινη...
σαν το παντζάρι!!
Κι όμως το παντζάρι χάρισε το χρώμα σ'αυτή την τουρτίτσα! 
και μην βιαστείτε να το καταδικάσετε...δεν φαίνεται καθόλου..μα καθόλου στη γεύση.


Ορίστε πώς: 


κεϊκ
1,5 φλ.αλεύρι
3 κουτ.σούπας κακάο
5 κουτ.σούπας ψημένο και τριμμένο  παντζάρι
1 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι σόδα
1/4 φλ.καστανή ζάχαρη
20 σταγόνες στέβια
30ml χυμός πορτοκάλι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 φλ.σόδα (αναψυκτικό)

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 1/2 φλ γάλα
5 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 φύλλο ζελατίνης
70γρ. ζάχαρη
4 κρόκους
1 βανίλια
1 κουταλιά σούπας υγρό παντζαριών

Σιρόπι
1 κουταλιά μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ

Γλάσο
160 γρ λευκή σοκολάτα
1 κουτ σούπας ζεστό υγρό παντζαριών


Καταρχήν θα πρέπει να έχουμε ψήσει (τυλιγμένα στο αλουμινόχαρτο για 1 ώρα περίπου) 3-4 παντζάρια και να τα τρίψουμε στον ψιλό τρίφτη.
Κατόπιν για το κέικ  χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ για 3-4 λεπτά και ψήνουμε σε φόρμα με λαδόκολλα για περίπου 20-30'. Όταν το βγάλουμε και κρυώσει το χωρίζουμε στη μέση σε δύο "παντεσπάνια".


Παίρνουμε μία γεμάτη κουταλιά από τα παντζάρια που θα σας περισσέψουν και την βάζουμε σε ένα μπωλάκι με 2 κουταλιές ζεστό νερό.Στραγγίζουμε τα παντζάρια και το υγρό που παίρνουμε θα το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα και το γλάσο.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά τους προσθέτουμε στο γάλα που έχουμε βάλει να κάψει ανακατεύοντας πολύ καλά. 
Προσθέτουμε και το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία εως ότου πήξει.
Κατεβάζουμε απο τη φωτια.
Στο τέλος προσθέτουμε τη ζελατίνη (που θα έχουμε προηγουμένως μουλιάσει σε κρύο νερό).
Και φυσικά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας (ή του γλυκού αν θέλουμε πιο απαλό χρώμα) από το υγρό παντζαριών.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ραντίζουμε με κονιάκ το πρώτο παντεσπάνι, απλώνουμε την μισή κρέμα, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30'.

Για το γλάσο λιώνουμε την λευκή σοκολάτα σε μπαιν-μαρί και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζεστό υγρό παντζαριών. Αν σας πετρώσει η σοκολάτα μην τρομάξετε! Προσθέτετε κι άλλο ζεστό νεράκι και ανακατεύετε καλά.

Απλώνετε το γλάσο ομοιόμορφα (πιθανόν πιο ομοιόμορφα από εμένα lol) και στολίζετε . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα φιλέ, φράουλες, σαντιγύ κλπ.

Υ.Γ. Το κέικ βγαίνει λίγο σφιχτό γιατί δεν έχει αυγά.Αν δοκιμαστεί με κανονικό παντεσπάνι με αυγά πιστεύω οτι θα είναι ακόμα καλύτερη.

Σύνολο Points+ 82
Points+ ανα κομμάτι (αν βγουν γύρω στα 10 μεγάλα) : 8,2
Blog Widget by LinkWithin

21 σχόλια:

  1. Δε αφήνει γευση το παντζάρι?

    Συμφωνώ απόλυτα για τα χρωματα ζαχαροπλαστικής. Μακριά από εμένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αφήνει καθόλου γεύση ούτε στο κεικ, ούτε στις κρέμες. Κι εγώ αυτό φοβόμουν αλλά δεν φαίνεται καθόλου..απλά ίσως σφίγγει λίγο το κεικ απ'οτι παρατήρησα...

      Διαγραφή
  2. Πολύ έξυπνη η χρήση του παντζαριού που είναι ούτως ή άλλως γλυκό. Συγχαρητήρια πολύ ωραίο χρώμα πέτυχες και φαντάζομαι ότι και η γεύση του θα ήταν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα θα μπορούσε να είναι και καλύτερη εμφανισιακά αλλά με την διακόσμηση των γλυκών δεν έχω ασχοληθεί πολύ...
      Πάντως είναι πολύ γευστική χωρίς να φαίνεται καθόλου το παντζάρι..

      Διαγραφή
  3. Ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις παντζάρια για χρώμα ,και πολύ εμφανίσιμη η τουρτα σου,καλοφάγωτη ,καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Νeli!Εχει φύγει κιόλας η μισή...(τώρα αυτό είναι καλό ή κακό...ευτυχώς δεν την έφαγα μόνη μου)

      Διαγραφή
  4. πολύ πρωτότυπη!
    Δεν ήξερα οτι μπορώ να χρησιμοποιήσω το χρώμα των παντζαριών!
    ειλικρινά το tip που μας έδωσες,θα το κρατήσω!
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το! ειδικά με την άσπρη σοκολάτα κάνει θαύματα!

      Διαγραφή
  5. Φεύγω απ'του Παρλιάρου την κοινοποίηση για τούρτα με γεμιστά μπισκότα κι όταν έρχομαι εδώ, πέφτω και σ'άλλη τούρτα! Και μόνο απ'τις ματιές, το ζάχαρο μ'έχει φτάσει στα ύψη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να πω κι εγώ που ταυτόχρονα βλέπω το chef στον αέρα που φτιάχνουν γλυκά με ελαιόλαδο;; ε;; τα θέλω και τα παθαίνω μου φαίνεται! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Questo rosa sulla torta è bellissimo!
    Grazie per la tua visita!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τhanks for stopping by! I really loved the interesting recipes and the song at your blog!Have a nice afternoon!

      Διαγραφή
  7. Ουαου!!!!!!!! Σούπερ το ροζουλί σου!!! Σε προκαλεί-προσκαλεί να το φας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα μικρό κοματάκι παρακαλώ και σε μένα??
    Το σημειώνω για το παντζάρι. Πολύ έξυπνη ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι λαχταριστή τουρτίτσα είναι αυτή!!!
    Έχει και το αγαπημένο μου χρώμα, πολύ όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η ιδέα σου Λούλου μου γιά τό παντζάρι!!Η τούρτα σου υπέροχη!!Νά είχα ένα κομμάτι!!!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λουλού είσαι απίστευτη!!!
    Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσω το χρώμα του παντζαριού σε γλυκό, το βάζω μόνο στην σκορδαλιά που φτιάχνω...
    Υπέροχη η ιδέα σου και μου έλυσε τα χέρια για την τούρτα που θα φτιάξω για τα γενέθλια της κόρης μου , δεν θέλω να χρησιμοποιώ χρώμα ζαχαροπλαστικής, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας!!!! φιλάκια΄!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!
    Σοφία μου θα δεις δεν θα απαγοητευτείς. Δεν παίρνει καθόλου την γεύση απ το παντζαρι, μόνο το χρώμα.. βάλε φωτό και συνταγή άμα φτιάξεις τουρτίτσα, σίγουρα θα είναι πιο υγιεινή..εγώ λίγο την φόρτωσα με την άσπρη (ροζ) σοκολάτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ! βρε κοριτσάκι μου..βλέπω τούρτες και ..πέφτουν σάλια..κάνω δίαιτα..τέρμα..κάνω πως δεν βλέπω γλυκά, δεν πάω στη κόρη μου που ανοίγει τώρα καφέ ζαχαροπλαστείο γκουρμέ για να μη βλέπω δεόγματα που φτιάχνει συνέχεια..ξουτ..της λέω..ξουτ..Φάτε μάτια ψάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παντζάρι??? με ξενίζει λίγο αλλά θα το αποτολμήσω!! πολύ λαχταριστή είναι, μπράβοοοο!
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία ιδέα για το χρώμα από το πατζαράκι!! Κι εγώ θέλω να αποφεύγω τα χημικά!
    Στείλε μου το email σου γιατί δεν μπόρεσα να το βρω, για να σου στείλω τη φωτογραφία με τη βιβλιοθήκη που σου άρεσε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή